Heb je auteursrecht op een mensennaam?

Soms is het zo dat je zelf een naam verzint voor je kind. Een naam die totaal niet bestaat maar wel bij iedereen mooi in de oren klinkt en bij nader onderzoek geen betekenis in een geschreven taal heeft. Bestaande uit een combinatie van of gewoon uit de lucht. Mag iedereen die de naam van jou kind mooi vindt zomaar z'n kind die naam geven? Dus jouw 'idee' eigenlijk kopiëren?
Mensen die een unieke naam verzinnen voor hun kind zonder dat het als een scheldwoord klinkt of een negatieve betekenis heeft in een bepaalde taal die willen graag een unieke naam hebben die dus niet iedereen heeft. Niet iedereen vindt het leuk om de zoveelste te zijn met de naam. Kun je de naam misschien ook vastleggen net als bij een naam van een bedrijf?

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

Namen mag je gewoon kopiëren om je eigen kind ook zo te noemen. Het is namelijk ontzettend moeilijk omdat vast te leggen en te controleren, wereldwijd. Omdat een klein detail anders al een verschil maakt. Een voorbeeldje: Maria kan je schrijven als Maria, Mariah, Marija enzovoort. Weer wat anders is dat ze bij de gemeente je naam niet goedkeuren. Dus je noemt je kind Ber10, op deze schrijfwijze. In veel landen is dat niet toegestaan. Wat je wel kan doen is je naam beschermen als merknaam. Dat heeft onder andere Miley Cyrus gedaan. Dat wil dus zeggen dat niemand die naam mag gebruiken als merk.

Bronnen:
http://wikikids.wiki.kennisnet.nl/Miley_Cyrus

De namen van mensen zijn vrij. Het enige wat een probleem kan geven is de burgerlijke registratie waar nog wel een paar dingen vast gelegd zijn waar aan een naam moet voldoen. Maar als verzinner van een naam kun je geen geld verdienen ook niet vastleggen. Dus geen auteursrecht.

ik weet dat Namen via het merkrecht kunnen worden vastgelegd. Maar dit als persoon heb ik geen idee naar. Maar alles wat we schrijven of verzinnen en uitgegeven staat automatisch kopierecht op, dus dan ook op een naam dan. Groeten Ritchie

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100