Hebben deze borden juridische waarde?

In een woonwijk hier in de buurt zijn twee groepen met parkeervakken aangelegd. Bij beide groepen staat het bekende blauwe bord met de P. Maar het ene bord heeft een wit onderbordje met "alleen bewoners" en het andere bord heeft een onderbordje met "alleen bezoekers".

Hebben die onderbordjes enige juridische waarde? Kan je een bekeuring krijgen als je als bezoeker bij "alleen bewoners" gaat parkeren, of omgekeerd?

Er wordt overigens niet gewerkt met parkeervergunningen, en het is gewoon openbare weg.

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

Artikel 67 Reglement Verkeerstekens en Verkeersregels 1.Onder verkeersborden aangebrachte onderborden kunnen inhouden: a. een nadere uitleg van het verkeersbord; b. ingeval op een onderbord uitsluitend symbolen voorkomen: het verkeersbord geldt slechts voor de aldus aangeduide weggebruikers of het aldus aangeduide verkeersgedrag; c. ingeval op een onderbord het woord "uitgezonderd" in combinatie met symbolen voorkomt: het verkeersbord geldt niet voor de aldus aangeduide weggebruikers of het aldus aangeduide verkeersgedrag. 2.Indien het beoogde verkeersgedrag wordt aangegeven door middel van teksten of tekens al dan niet in combinatie met symbolen, blijkt het beoogde verkeersgedrag uit het onderbord. 3.Symbolen op onderborden hebben dezelfde betekenis als die welke in bijlage 1 zijn opgenomen. Onderborden kunnen dus alleen aangeven dat een bepaald bord geldig is voor een bepaalde groep bestuurders of een uitzondering maken voor overige bestuurders. Een beperking zoals een bord "Alleen bewoners" kan niet. Behalve dat het lastig controleerbaar is wie een bewoner is en wie niet kan het juridisch ook helemaal niet.

Ja, die hebben juridische waarden. Net als van die blauwe bordjes, waar in het wit een kenteken staat. In hoeverre men gaat controleren,... Wel hebben ze een lijst van kentekens van de bewoners.

Dit moet geregeld zijn in het APV van de desbetreffende gemeente. Indien geconstateerd wordt dat er niet voldaan wordt aan de verordening kan er inderdaad tegen opgetreden worden, bij APV is ook de hoogte van de boete geregeld.

Nee, dat hebben ze niet. Hier in de buurt staan ook op een paar plekken dergelijke borden. Het is een noodgreep van de gemeente om een oplossing te bieden voor een parkeerprobleem. Sommige mensen denken daardoor dat het niet toegestaan is om her of der te parkeren maar dat is niet het geval. Er is niet op te handhaven maar geldt slechts als een soort leidraad. Denk je maar even in: politieagenten zouden hiervoor dagelijks op stap moeten met een lijst van alle kentekens van bewoners in zo'n gebied, ik kan je vertellen: dat gebeurt niet. Er zijn wel meer 'losse flodders' in verkeersborden-land. Zo heb je hier in de buurt het begrip 'schoolzone', daar is echter geen wetgeving voor zodat een ieder zich net zo kan gedragen als anders. De straat en zijn parkeervakken zijn, tenzij anders aangegeven en uitgezonderd betaald parkeren, openbare ruimte, als je wegenbelasting betaald heb je ten alle tijde recht om daar te parkeren.

Deze witte bordjes hebben geen enkele juridische waarde. Een bekeuring krijgen wanneer je als bezoeker op een parkeerplaats voor "alleen bewoners" gaat staan is dan ook niet mogelijk.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100