Kan de politie je een boete geven als je 'door rood licht' loopt, wanneer het groene licht kapot blijkt te zijn?

Onlangs kwam ik bij een kruispunt met zebrapad + lichten voor voetgangers. Ik keek voor me, links en rechts, zag geen verkeer en stak over. Het was donker, dus ik zag niet dat er verkeerslichten stonden (klinkt misschien vreemd, maar het groene licht bleek achteraf kapot en ik had al veel gelijkaardig uitziende kruispunten overgestoken). Ik steek dus over en tijdens 4/5 van mijn tocht over de straat zie ik opeens het rode licht. Ik dacht nog: het kan toch niet dat ik dit niet gezien heb! Daarstraks zag ik dat het groene licht kapot was op die plek. Grote kans dus dat ik begon over te steken met het idee dat de lichten niet werkten, want geen een van de twee mannetjes lichtte op, maar dat het dus dan eigenlijk groen was. Na het oversteken komt een agent naar me toe en vraagt mijn identiteitskaart omdat ik door het rood liep volgens hem.
Nu, kan de politie je een boete geven als het licht niet werkte? Okee, het rode licht werkte wel, maar volgens mij was het niet rood toen ik er aankwam, er brandde gewoon geen licht. Dit is verwarrend, want daardoor denk je dat het volledige verkeerslicht niet werkt. Als de lichten niet werken mag je toch gewoon oversteken op het zebrapad?

Weet jij het antwoord?

/2500

Bezwaar schrijven

Voor de politieman is je verhaal te complex en hij heeft je dus geverbaliseerd en een schikking aangeboden. Het is aan de rechter om de bijzondere omstandigheden in jouw geval te beoordelen. Je kunt ook de politieman als een soort scheidsrechter zien die af en toe foutjes maakt en zijn beslissing accepteren.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100