Wat erven je stiefkinderen?

Mijn man had 2 kinderen uit een eerder huwelijk. Na het overlijden van mijn man was ik de eerste erfgenaam.(gehuwd in gemeenschap van goederen, geen testament)
Mijn stiefkinderen verwachtte dat er een hoop geld was maar dat was er niet, veel toestanden hierom.
Nu mijn vraag: zijn kinderen hebben recht op hun kindsdeel van hun vader op het moment dat ík kom te overlijden, maar wat is dat kindsdeel? Het is nergens vastgelegd, kon ook niet er was niets, ook geen eigen huis ofzo.enkel schulden.
Wat gebeurt er nu als ik komt te overlijden, waar kunnen ze dan aanspraak op maken. Moet ik een testament laten maken (heb hier echt geen geld voor) om te zorgen dat er geen gezeur komt met mijn drie eigen kinderen.

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

Strikt genomen hadden de stiefkinderen de erfenis kunnen blokkeren. Want de 2 stiefkinderen moeten er beide mee instemmen dat jij als langstlevende de erfenis krijgt... Zeer, waarschijnlijk hebben zij hiervan afgezien toen zij erachter kwamen dat er alleen maar schulden waren. Dus dit houd in dat zij ook geen aanspraak kunnen maken op de erfenis als jij komt te overlijden... Ik heb dit i.v.m. een dergelijke situatie gedetailleerd uitgezocht. Als mijn vader komt te overlijden zal ik er namelijk alles aan doen om te voorkomen dat het bedrijf en het geld van mijn vader naar mijn stiefmoeder als langst levende gaat. Dit veto heb ik en zal ik absoluut gebruiken...

Als er niks is kunnen ze ook geen aanspraak maken.

Ik weet niet hoe dat zit met gebroken gezinnen, maar voor een situatie waarin er een echtpaar is met kinderen geldt het volgende. De echtgenote krijgt altijd de helft, de andere helft wordt verdeeld tussen kinderen en echtgenote. Dus met 2 kinderen gaat dat als volgt: echtgenote krijgt 1/2 plus 1/6 kinderen krijgen elk 1/6 Als jij komt te overlijden hebben zijn kinderen geen recht op de erfenis, want die gaat naar jouw erfgenamen. Dat zijn jouw kinderen, en als die er niet zijn dan gaat het naar ouders, broers-zussen, etc.

Er is dus niets vastgelegd maar wel van beide kanten kinderen dan zullen ze gaan touwtrekken. Als je geen geld hebt om dit vast te laten leggen. Kan je aan de kinderen vragen wat ze willen hebben en gelijk meegeven of onderling vast laten leggen. En zo iedere zijn waardevolle spullen krijgen van hun vader en van van jouw kant. Denk aan horloge, trouwring, of foto's van hun vader. Om achteraf getrouwtrek te voorkomen. 1 iemand heeft de sleuten en haalt de waardevolle dingen er vast uit. terwijl de ander van niets wist. Misschien is dit het moment om iedereen bij elkaar te roepen en te vragen wat ze eventueel willen hebben na het overlijden als dit niet lukt het zelf vastleggen en iedereen een copie te geven, met datum, tijdstip, aangeven dat dit met volle verstand is gedaan en in het bijzijn van bijv. de buurman en samen ondertekenen. Toegevoegd na 3 minuten: Wel is het zo jij bent nu de volledige erfgename. Maar omdat je geen strijd wil met de kinderen zou het fijn zijn als toch dingen op papier staan.

Ik ben met iemand samen die 2 kinderen heeft en mijn eigen zoon is opgevoed door mijn partner al was het zijn eigen zoon. We hebben een testament opgemaakt omdat anders an het overlijden van partner zijn kinderen zouden erven; ik en mijn zoon niet en we bovendien zijn mijn vriend en ik niet getrouwd. In het testament is vastgelegd dat ik eerste erfgename ben maar het kindsdeel niet mag gebruiken maar moet beheren tot de kinderen 21 jaar zijn. Het kindsdeel is het totale vermogen gedeeld door het aantal erfgenamen in 1e lijn.. dus ik en de 3 kinderen.. is er geen vermogen erven de kinderen in principe de lasten maar kunnen niet verplicht worden deze te voldoen; is er vermogen en daarnaast ook nog schulden mogen zij het vermogen enkel accepteren als ze de lasten er bij nemen..

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100