Zijn zgn verwilderde katten binnenkort in noord- en zuidholland vrij bejaagbaar?

ik las in de krant dat pink! een enquete had gestart tegen het vrij bejaagbaar maken van een aantal diersoorten in noord- en zuidholland.
iemand van de pvvd vertelde dat katten ook vogelvrij zouden worden verklaard.
wie kan hier iets meer over vinden?

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

De jacht op zwerfkatten is in sommige provincies weer geopend. Volgens een beheerplan van de provincie Noord-Brabant worden er in die provincie jaarlijks 2000 katten afgeschoten, en ook in de provincies Zuid-Holland en Utrecht mogen verwilderde katten worden afgeschoten. Landelijk worden er bij schatting 12.000 ‘verwilderde’ katten afgeschoten. Dat zijn waarschijnlijk niet allemaal katten zonder eigenaar of verzorgers. De meest gehoorde reden om de jacht op katten toe te staan, is hun overlast. Volgens de krant Spits worden naar schatting 90 miljoen dieren per jaar (van kikkers tot kleine knaagdieren) door (verwilderde) katten gedood en gegeten. En de verwilderde kat zou een bedreiging vormen voor de Europese wilde kat, die op het punt staat zich in Nederland te verspreiden. En dus worden katten afgeschoten, tot duizenden per jaar. Zonder dat zij er iets aan kunnen doen. Teken de petitie op: http://petities.nl/petitie/provincie-schiet-onze-katten-niet-af

Bronnen:
http://werkgroepbrabant.partijvoordedieren...
http://www.dierenbescherming.nl/katten-zwerfkatten
http://www.topkatten.nl/2011/09/13/kattenjacht-2/

Het vorige antwoord klopt natuurlijk, maar even ter aanvulling. Eerste link hieronder, de 'Flora- en faunawet' bevat in Artikel 67 de bepaling dat gedeputeerde staten inderdaad zo'n beslissing mogen nemen. Bij katten gaat het dan om het in dat artikel genoemde 'verwilderde dieren' en als reden moet het dan gaan om het bij lid 1, d (van dat artikel) genoemde: 'ter voorkoming van schade aan flora en fauna.' Deze mogelijkheid bestond overigens ook al onder de Jachtwet die inmiddels niet meer geldt, maar die (met een aantal andere wetten) is opgenomen in de 'Flora- en faunawet'. Zie bijvoorbeeld de tweede link voor een (inmiddels verouderde) samenvatting van de wildcategorieën uit de oude Jachtwet, bij overig wild staan de verwilderde katten vermeld. Dus ja, helaas is het waar, anderzijds, hoewel we het vaak fout lijken te doen als we willen ingrijpen in de natuur is een overschot aan katten wel degelijk een plaag, er valt het nodige voor dit soort drastische maatregelen te zeggen. In Australië kunnen ze er onder andere over meepraten. Zie daarvoor bijvoorbeeld het rapport in de derde link, er zijn daar compleet diersoorten uitgestorven als gevolg van dit probleem.

Bronnen:
http://retro.nrc.nl/W2/Lab/Profiel/Jacht/w...
http://www.environment.gov.au/biodiversity...
http://www.st-ab.nl/wetten/0087_Flora-_en_...

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100