Mag je werkgever je identiteitsbewijs koppieren, en hoe zit dit met identiteitsfraude?

Enige tijd terug was in een programma zoals Kassa dat het bovenstaande eigenlijk verboden is maar dat alle bedrijven dit vragen of doen.

Hoe zit het nu werkelijk?

En indien het verboden is, waar is dit terug te vinden?

Weet jij het antwoord?

/2500

De werkgever is verplicht het ID of paspoort zélf te kopiëren. Dus de werknemer mag niet zelf een kopietje overleggen. Ik weet zo niet wie dit oplegt maar: Google maar.

De belasting heeft bepaald dat de werkgever de werknemer dient te identificeren aan de hand van een paspoort of identiteitskaart. Hiervoor moet de werkgever het paspoort of identiteitskaart kopieren. Dit moet hij elke vijfjaar verplicht doen. Toegevoegd na 43 seconden: Deze kopie behoort aanwezig te zijn in het personeelsdossier.

Werkgever is verplicht dit te kopiëren om te kunnen voorleggen aan de inspectie (in geval van controle) en verzekering. Een werkgever is zoals ieder van ons verplicht om vertrouwelijk om te gaan met persoonsgegevens..

Dat programma ging over het BSNnr (staat ook op je ID) Als u bij een bedrijf werkt moet dit bedrijf als werkgever gegevens over uw loon uitwisselen met de belastingdienst met gebruikmaking van uw burgerservicenummer (BSN). Het bedrijf mag het BSN niet gebruiken voor andere zaken, zonder een specifieke wettelijke grondslag. Een bedrijf mag dat zelfs niet als u daar toestemming voor heeft gegeven. Meer over BSN: http://www.burgerservicenummer.nl/Veelgestelde_vragen/Vragen_en_antwoorden Je werkgever is verplicht een kopie van je ID in zijn administratie te hebben ter controle op bv illegale arbeiders e.d. Hij mag dit voor geen enkel ander doeleind gebruiken zonder je toestemming! Vele instanties gebruiken onrechtmatig je BSN voor de administratie. Welke organisaties gebruiken het burgerservicenummer? De Wet algemene bepalingen burgerservicenummer (BSN) regelt dat alle overheidsorganen van het BSN gebruik kunnen maken voor het uitvoeren van hun taak. Daarnaast kunnen bij of krachtens de wet gevallen worden geregeld waarin ook anderen dan overheidsorganen van het BSN gebruik dienen te maken. Dat betekent dat bijvoorbeeld werkgevers het BSN moeten gebruiken voor het doorgeven van loongegevens aan de Belastingdienst. Ook huisartsen en andere zorgverleners gebruiken het BSN. De algemene regel blijft: Als een organisatie geen persoonsgebonden gegevens, waaronder een persoonsnummer, van u hoeft vast te leggen voor de uit te voeren handeling of dienst dan mag die organisatie ook het BSN niet vastleggen of gebruiken. Bron: http://www.burgerservicenummer.nl/Veelgestelde_vragen/Vragen_en_antwoorden#faq-3

Bronnen:
http://www.burgerservicenummer.nl/Veelgest...

Een werkgever moet dit zelfs. Zie onderstaande link. In het programma "Kassa" is gewezen op een ander probleem, namelijk de kopietjes of burgerservicenummers die vaak onterecht worden gevraagd. Veel informatie is ook te vinden op de website van het College Bescherming Persoonsgegevens.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100