Kan een winkel een iemand beboeten als die gene gestolen heeft in de winkel?

Ik zag het vandaag tijdens het passen van kleding in een hokje. Naast dat je wordt aangegeven bij de politie geeft deze winkel je ook nog een boete van €151,00 voor de overlast en tijd die ze kwijt zijn aan de diefstal. Heel terrecht natuurlijk, maar kan een winkel een dief een boete geven?

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

Nee, dat kan niet. Op heterdaad betrapte winkeldieven een rekening sturen van 151 euro voor de veroorzaakte overlast heeft effect. Sinds afgelopen zomer hebben ruim driehonderd winkels in Arnhem zich bij de Stichting OverlastDonatie (SODA) aangemeld en sindsdien is het aantal winkeldiefstallen in Arnhem met 40 procent gedaald. Het initiatief voor Stichting OverlastDonatie is een samenwerking tussen politie, gemeenten, openbaar ministerie en het bedrijfsleven. De winkeldief heeft door de nieuwe aanpak dubbel pech, want de 151 euro komt bovenop de normale boete voor het stelen uit een winkel. Hoe werkt het? De aanpak werkt eigenlijk heel simpel. Winkeliers kunnen zich aanmelden bij de stichting en zodra ze een winkeldief hebben aangehouden schakelen ze de politie in. De winkelier vult een aangifte formulier en een OverlastDonatie formulier in. De politie, de winkeldief en de stichting krijgen een afschrift van het formulier. Na overleg met de politie stuurt SODA de winkeldief een brief dat hij moet betalen. In de praktijk blijkt dat vrijwel alle winkeldieven ook daadwerkelijk betalen. Geld Als een winkeldief heeft betaald, krijgt de winkelier een vergoeding van negentig euro voor het oponthoudt en de overlast die de dief hem heeft bezorgd. SODA krijgt 26 euro voor haar kosten en 35 euro komt in het fonds OverlastDonatie.

Bronnen:
http://www.textilia.nl/nieuws/algemeen/nid...

Nee, de winkel eist en de politie deelt de boetes uit.

Ja dat kan wel degelijk dat is nog niet zo lang geleden in de wet opgenomen.

Nee de winkel kan je geen "boete" opleggen. Wel kunnen ze je een rekening sturen voor de extra kosten die zijn gemaakt maar om dit nu een boete te noemen...

Nee, dit kan niet. Het opleggen van een boete/straf is nog steeds aan de rechter. Ze kunnen de kosten in rekening brengen. Een boete die daar boven op komt moet later worde vastgesteld. Meestal geeft de winke je aan bij de politie, deze handelt het dan verder af.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100