Moet ik een anoniem verdacht telefoontje melden bij de politie?

Ik ben zojuist gebeld door iemand die mij eerst 2 keer naar mijn naam vroeg en vervolgens mijn gegevens wilde weten om er achter te komen of hij wel de juiste persoon voor zich had.

Nu merkte ik op dat hij die gegevens toch al wel zelf kon noemen (bijv. geboortedatum) omdat hij zelf naar iemand belt. Hij zei dat ik hem wel kon vertrouwen en toen ik enkel mijn geboortejaar wilde geven hing hij op. Deze man belde anoniem en was overduidelijk naar het vissen naar mijn persoonsgegevens. Moet ik dit soort gevallen melden?

Toegevoegd na 17 minuten:
Ik heb trouwens mijn voor - en achternaam en mijn geboorteJAAR genoemd, kunnen ze hier al iets mee of ben ik nog "veilig" ?

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

Het moet niet maar het is wel verstandig. Als er iets niet in de haak is, en er bellen meer mensen, dan kan de politie onderzoek doen. Je hoeft niet naar 112 te bellen, maar kunt wel bellen naar 0800-TUIG (oftewel 0800-8844 ja de politie heeft ook humor :-) ).

Al zou je het melden bij de politie zouden ze er toch niks mee kunnen. Als zo iemand jou bel en je weet niet wie het is, nooit maar dan ook NOOIT je gegevens verstrekken!

Dit is inderdaad een poging tot identiteitsdiefstal je kunt het bij je provider melden. Je provider kan het nummer wel achterhalen en eventueel blokkeren. Als je de tijdstippen nog weet kan je dit doorgeven.

Zeker even melden. Het kan zijn dat hier vaker klachten over zijn en dat ze er dan wel iets mee kunnen.

Ik zou het even melden. Persoonlijk heb je er niets meer aan. Maar je maakt de politie erop attent dat iemand bezig is met dit soort praktijken. Misschien zijn er al soortgelijke meldingen binnengekomen.

als jij het idee hebt dat het niet klopt, dan klopt het niet! normaal gezien vertelt iemand waarvoor hij/zij belt en dan vraagt hij/zij om gegevens. misschien is het wel een engerd! zeker melden dus. want als dit weer gebeurt bij jou of een ander, dan is het goed dat er melding van is gedaan, ze gebruiken namelijk alle meldingen in een zaak. dus hoe onbenullig het voor jou ook lijkt, het kan in het grote geheel goed van nut zijn/ of van nut komen.

je zou het zeker kunnen melden, maar niet alleen bij de politie, maar bijvoorbeeld ook bij je bank. Hierbij kun je ook aan de bank vragen wat ze met de gegevens, die je wel gegeven hebt, al kunnen.

Volgens mij ben jij de enige die deze vraag kan beantwoorden, maar ja je stelt pas een vraag als je het antwoord voor jezelf al weet. Dus, voel je je veilig, nee, denk je dat de politie je kan beschermen in dit geval, of maak je ergens een probleem van wat nog geen probleem is. Immers heel veel mensen zitten achter de computer, er is haast geen privacy meer, als ik bij een grootwarenhuis mijn gegevens achterlaat weten ze precies welke aankopen ik daar vervolgens doe. Dus hoe bedreigt voel je je. Luister naar je gevoel en reageer met je verstand.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100