Wat zijn nu precies de regels voor het voeren van mistverlichting op de auto?

De grens was volgens mij 50 meter zicht. Dan moet je je mistlichten aandoen. Maar betekent dit dat je de mistverlichting pas aan mag doen als je de achterlichten van je voorganger buiten die 50 meter niet meer ziet, of mag je ze ook al aandoen als je iets onverlichts zoals een boom buiten de 50 meter niet meer ziet?

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

Helder zicht op regels voor mistlampen Het onnodig laten branden van de mistlampen staat al jaren heel hoog in de ergernis toptien van automobilisten. Zowel voor- als achterverlichting kan – zeker in combinatie met nat wegdek – verblindend werken en daarom gevaar opleveren. Door het onnodig laten branden van de rode mistachterlamp vallen de remlichten soms ogenschijnlijk weg in een ‘rode vlek’, zodat ze niet zichtbaar zijn. Dat kan ronduit gevaarlijk zijn. Het voeren van mistlichten is niet toegestaan als de weersomstandigheden daar geen aanleiding toe geven. De regel is: Het mistlicht aan de voorzijde mag alleen maar branden bij mist, sneeuwval of regen die het zicht ernstig belemmeren. Van een belemmerd zicht spreekt de wet bij een zicht van 200 meter of minder. Het mistachterlicht mag alléén worden gevoerd bij mist of sneeuwval met een zicht van minder dan 50 meter. Dus nooit bij regen. Verder moeten achterlichten en kentekenplaatverlichting altijd gelijktijdig branden met grootlicht, dimlicht, stadslicht (ook wel parkeerlicht genoemd) of mistlicht. Op het voeren van foutieve verlichting bij motorvoertuigen staan boetes variërend van €25 tot 65,- Regionaal orgaan verkeersveiligheid Utrecht

Bronnen:
http://www.fnvov.nl/forum/index.php?topic=...

Het gaat om de afstand die je kan kijken dus ongehindert. Mistlicht: Bij deze een aparte vermelding voor de mistlichten; deze mogen worden gevoerd: bij mist, sneeuwval of regen, die het zicht ernstig belemmert, mogen bestuurders van een motorvoertuig en van een gehandicaptenvoertuig mistlicht aan de voorzijde voeren. (wat een ernstig belemmerd zicht is, is aan de individuele bestuurder om te bepalen, maar dit moet wel naar redelijkheid zijn) bij mist of sneeuwval, die het zicht beperkt tot een afstand van minder dan 50 meter, mag mistachterlicht worden gevoerd. (bij regen dus niet, daar dit een hinderlijke reflectie van het licht op het wegdek geeft en mogelijk de schijn van remmen van een voertuig)

Bronnen:
http://auto-en-vervoer.infonu.nl/auto/9614...

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100