Is een niet schriftelijk of mondeling bevestigd abonnement wel een abonnement?

De leverancier van mijn CV ketel heeft zijn klantenbestand aan Essent verkocht. De oorspronkelijke leverancier heeft één keer op mijn verzoek een onderhoudsbeurt aan de ketel uitgevoerd. Prima gedaan en direct kontant betaald.

Nu krijg ik een brief van Essent waarin staat dat mijn 'abonnement' m.i.v 1 jan 2011 verhoogd wordt. Ik heb nooit een abonnenment bij Essent afgesloten en wil dat ook helemaal niet. Een poging hierover te bellen zette me een half uur in de wacht, nog een reden om met deze partij geen contract af te sluiten vind ik.

Nu werd me verteld dat ik mijn 'abonnement' waarvoor ik dus nooit toestemming heb gegeven, vóór 1 januari schriftelijk moet opzeggen. Is dat een legale gang van zaken?

En wat als ik niet reageer (want daar heb ik eigenlijk helemaal geen zin in) en eventuele afschrijvingen tzt meteen terugboek?

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

Je had geen overeenkomst voor een abonnement met de leverancier van je ketel, dus heeft hij ook geen abonnement op jouw naam kunnen verkopen aan Essent. Essent heeft geen poot om op te staan. Ik begrijp de neiging om niet te willen reageren, maar zou dat niet aanraden. Ik zou er toch echt één brief aan wagen, waarmee bij een latere eventuele rechtzaak voor de rechter ook zwart op wit staat dat je echt nooit een abonnement hebt afgesloten, en ook nergens stilzwijgend mee akkoord bent gegaan. Die brief kan heel eenvoudig zijn: "Geachte heer, mevrouw, Ik heb van u een brief ontvangen waarin staat dat mijn onderhoudsabonnement bij Essent per 1 januari 2011 wordt verhoogd. Dit verbaasde mij zeer: ik heb nooit een abonnement afgesloten bij Essent, noch loopt er een onderhoudsabonnement bij een andere partij. Ik vertrouw er dan ook op dat u mij verwijdert uit uw abonnementenadministratie, en mij hier binnen een redelijke termijn van twee weken bevestiging van stuurt. Tevens laat ik u hierbij weten dat ik eventuele rekeningen voor een onderhoudsabonnement niet zal voldoen. In het vertrouwen u hiermee voldoende geïnformeerd te hebben, Met vriendelijke groet, Naam"

Terecht bezwaar, zij het dat in je overeenkomst met de leverancier kan staan dat de leverancier het abonnement mag "doorverkopen". Zou zeker een brief sturen (geen mail of telefoon) waarin je stelt dat jij geen overeenkomst met Essent hebt afgesloten en geen overeenkomst wenst. Vraag om schriftelijke bevestiging. Vraag echter eerst aan je leverancier wat je status is en waarom hij zonder jouw instemming het contract heeft overgedragen.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100