Kan een gemeente weigeren om je in te schrijven?Ik denk mij in te schrijven gemeente X(verblijf WE & verlof).Fiscaal is het beter om in X te wonen.

Toegevoegd na 43 minuten:
verblijf WE & verlof = gedurende mijn vrije tijd verblijf ik op dit adres

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

Nee. Het enige criterium is dat je een adres opgeeft, en een bewijs van uitschrijving van je oude gemeente. Zelfs als je een willekeurig nieuw adres opgeeft zul je op dat adres worden ingeschreven!! Ik woon al jaren "samen" met de vorige bewoner, die uit rancune (hij is uit zijn huis gezet) weigert om zich UIT te schrijven. Als ik hem zelf probeer uit te schrijven wordt dat geweigerd, omdat ik geen machtiging van hem heb (duh!). Alhoewel dit een andere situatie is dan waar jij je in bevindt laat dit voorbeeld wel zien hoe slecht de gemeente toetst aan de werkelijkheid. Ik verwacht dus geen problemen voor je. Wat betekent "verblijf WE & verlof"? Toegevoegd na 7 minuten: Weekend en vakantie? Officieel moet je ingeschreven staan op het adres dat je hoofdverblijf is, maar dat wordt in de praktijk niet getoetst. Alleen in extreme situaties zal die toets plaatsvinden, bijv. als een huis onteigend moet worden, en het bekend is dat de "bewoner" eigenlijk ergens anders woont. Dan zou de gemeente die persoon uit kunnen schrijven (na de nodige aangetekende brieven), om zo de onteigening te vergemakkelijken. In de algemene praktijk is de regel van hoofdverblijf dus een dode letter.

Ja, dat kan. Sommige gemeentes, bijvoorbeeld Amsterdam, hanteren een woonvergunning of huisvestingsvergunning. Daaraan zitten voorwaarden gesteld, je moet dan voldoen aan de eisen om die vergunning te krijgen. In de meeste gemeentes is zo'n vergunning niet nodig. Of er in gemeente X sprake is van een dergelijke vergunning is meestal terug te vinden op de site van die gemeente. Kun je die informatie niet terug vinden dan kun je het beste even bellen naar de betreffende gemeente. Het adres waar je je wilt inschrijven moet trouwens wel een pand zijn met een woonbestemming, recreatiewoningen of bedrijfspanden zijn uitgesloten voor bewoning en daar kun je je dus ook niet inschrijven.

JA in den haag is er ook een woon vergunning, gebaseerd dat je huur contract laat zien, of als je huis gekocht is weet ik het niet.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100