BHV conflict situatie

Gisteren ging het brandalarm af en heb ik als gecertificeerd BHV-er de leiding op mij genomen. Echter mijn direct leidinggevende heeft mij over ruled ( hij is geen BHV -er) en de medewerkers weer aan het werk gestuurd. Na een conflictsituatie heb ik nu schriftelijk een officiële waarschuwing gekregen. Is dit reëel?

Weet jij het antwoord?

/2500

Nee! Jij bent BHV-er en hebt op zo'n moment de leiding, ook je baas moet in die situatie naar je luisteren. Ik denk dat ik in jouw geval tegen je baas zou zeggen dat ik op deze manier de verantwoordelijkheid van het BHV-er zijn niet meer zou aandurven en dat je deze functie neerlegt. Het is nou eenmaal een grote verantwoordelijkheid, en die kun je alleen op je nemen als men achter je staat.

Wat jou baas heeft gedaan, mag absoluut niet. Op het moment dat er een brandalarm of iets dergelijks afgaat, heeft IEDEREEN naar de BHV'ers te luisteren, zowel de koffiemadam als de directeur, of het nu een oefening, een valse melding of echt is. Heeft jou leidinggevende ook weer mensen boven hem? Praat dan met hun hierover als je leidinggevende niet wil luisteren. Hun kunnen hem hier misschien op aanspreken. Vanaf het moment dat jij je hesje aan heb waarmee je duidelijk maakt BHV'er te zijn, heb jij de leiding (samen met eventuele andere BHV'ers). Je baas hoort hier degene te zijn met een officiele waarschuwing, en niet jij! Laat je niet op de kop zitten! Je moet er toch niet aandenken dat dit gebeurt in geval van echte levensbedreigende nood... Succes met het uitvechten van het conflict, en twijfel niet aan jezelf! Je staat volkomen in je recht.

Meld dit voorval maar eens bij de afdeling preventie van de brandweer in je gemeente! Als brandweerman weet ik dat je baas daar heel wat uit te leggen heeft en dat het bedrijf onder toezicht komt te staan!

Lastig en vervelend allemaal! Ik denk ook dat je als BHV-er de leiding op je neemt in het geval van nood. Daar sta je waarschijnlijk wel in je recht. De brief met de officiële waarschuwing kan je ook gekregen hebben mbt het conflict wat er zich daarna heeft afgespeeld. Probeer dus op een subtiele manier te werk te gaan en niet je directe leidinggevende hard af te vallen. Ik zou wel vragen stellen bij degene die boven je directe leidinggevende staat wat de procedures zijn bij een noodgeval en hem op de situatie wijzen die zich heeft voorgedaan. Ik zou ook een gesprek aanvragen met degene die je de brief met officiële waarschuwing heeft gestuurd. Dan kan je duidelijk krijgen. Succes ermee!

Bij iedere situatie waarbij de veiligheid binnen een bedrijf in het gedrang is leidt de BHV, eventueel in afwachting van (in dit geval) de brandweer. Kennelijk is de rol van de BHV binnen jouw bedrijf niet duidelijk. In plaats van jou een berisping geven kan het management beter energie steken in meer duidelijkheid over de rol van de BHV. Jouw verhaal is natuurlijk de ene kant maar als je echt gehandeld hebt conform de richtlijnen dan vind ik dat ze je nogal in de kou laten staan. Lijkt me iets om door de OR te laten behandelen. Niet reëel dus, voor alle duidelijkheid.

Ik zou eens met je leidinggevende proberen om in een rustig gesprek erachter te komen waarom een en ander uit de hand is gelopen. Pas daarna kijken wat voor vervolgstappen je onderneemt. Wie weet berust het wel op een miscommunicatie.

Is er geen evaluatie met andere BHV-ers en eventueel leiding.(ik neem aan dat het bedrijf groot genoeg is voor meerdere BHV-ers) Dan zou je de situatie ter sprake kunnen brengen en voorstellen dat de regels nog eens duidelijk uitgebracht worden. Als er geen evaluatie is, kun je zelf voorstellen er een te houden.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100