wat te doen met een sommatie aan mijn adres maar niet voor mij?

Ik vind een brief in de bus die niet aan mij gericht is maar wel aan mijn adres geaddresseerd is. Als ik die brief tegen het licht hou kan ik eruit opmaken dat een bedrijf dat deze persoon gesommeerd wordt binnen 24 uur geld over te maken.
Ik vermoed fraude. Wat moet ik doen?
Dit bedrijf benaderen? aangifte doen? brief retour afzender?

Toegevoegd na 12 minuten:
voor de volledigheid, ik ben de 1e bewoner op dit adres, dus niet voor de vorige bewoner of iets dergelijks.
het is een totaal onbekende naam aan wie dit geaddresseerd is, maar wel exact mijn straat/huisnummer/postcode.

en er woont niemand anders met deze naam op mijn postcode (dus geen foutief huisnr.).

verder heb ik de brief niet open gemaakt dus lijkt me niet dat ik betreffende bedrijf moet/kan benaderen.

Toegevoegd na 3 dagen:
waar ik nou nog geen antwoord op gehad heb, en wat dus meespeelde in mijn vraag is hetvolgende:

hoe kan het dat ik deze brief 'ineens' krijg?
zouden ze hiervoor al een soort welkomstbrief gestuurd hebben? en een eerste herinnering? want dat is toch normaal? waarom heb ik die dan niet gekregen?
mijn brievenbus zit niet in mijn voordeur, dus zat er iemand in mijn post te rommelen?

verder, is het waarschijnlijk een rekening voor een postorder. dat zou dan ook op mijn adres zijn afgeleverd toch?
zou iemand voor mijn deur hebben staan wachten?
vandaar mijn suggestie om aangifte te doen, hoe eerder er een onderzoek naar is, hoe meer bijv. de buren of de postbode zich nog kan herinneren.

Weet jij het antwoord?

/2500

Ik zou de brief retour afzender sturen en erbij zetten dat de geadresseerde niet op het adres woont. Iets van: is verhuisd, adres onbekend. Toegevoegd na 48 minuten: Oh oké, dat wist ik niet dat jij de eerste newoner bent. Mischien openen en het bedrijf die het opgestuurd heeft bellen of e-mailen oid.

Het bedrijf benaderen is het beste gezien de urgentie. Maak duidelijk dat het bedrijf een persoon voor zich heeft die wellicht te kwader trouw op uw adres is ingeschreven.

Aangifte heeft geen nut want het bedrijf kan natuurlijk nooit weten dat de vorige eigenaar is verhuist... misschien was dat wel een van de redenen...

Hmmm, ik begrijp dat de persoon aan wie de brief is gericht geld moet betalen aan een bedrijf? Waarom denk je aan fraude? Misschien heeft hij gewoon een betalingsachterstand? Is het een vorige bewoner van jou huis of woon je er al jaren? Als het een vorige bewoner betreft die nog niet zo lang weg is zou ik de brief "retour afzender" doen met de mededeling dat de persoon daar niet meer woont /of op dat adres onbekend is. Woon jij zelf daar al jaren, dan kun je er mee naar de politie stappen en vragen wat te doen omdat je vermoed dat het geen zuivere koffie is. Misschien heeft iemand jouw adres misbruikt. 1 seconde geleden

Een brief die op jouw adres is bezorgd, maar die niet voor jou bestemd is, mag je niet openen. Je weet dus niet dat dit een sommatie is. Het kan ook geen sommatie zijn, want dat wordt aangetekend verstuurd. En dan is het niet voor jou bestemd, dus kan je niet voor ontvangst tekenen. Je kunt gerust de brief voorzien van een sticker 'onbekend op dit adres, retour afzender' en dan in de brievenbus deponeren.

Als je echt de eerste bewoner bent dan heeft iemand ander dus duidelijk een vals adres opgegeven als je het bedrijf kan bellen los je het sneller op denk ik maar retour sturen is ook mogelijk

Enveloppen die bij mij bezorgd zijn, open ik soms zonder op de naam van de geadresseerde te letten. Nu de verzender van mijn adres gebruik maakt zonder na te gaan of dat juist is, ben ik hem en mijzelf van dienst door hem op zijn fout te attenderen. Ook voorkom ik daarmee erger, ook voor mijzelf. In ieder geval zou ik spoedshalve per telefoon contact opnemen met de afzender, hem attenderen op zijn fout en hem vragen of, hij de brief terugwenst, en zo ja hoe. Toegevoegd na 14 uur: Dat heet zaakwaarneming

Onbestelbaar retour afzender. Wat is daar aan zo ingewikkeld?

Je mag de brief niet openen want dan schend je het briefgeheim. Maar ik raad je aan om wel wat te doen. Aan de envelop kun je de afzender zien, zoek het telefoonnummer van dat bedrijf op in de telefoongids en neem contact met ze op en leg ze de situatie uit. Neem ook contact op met de gemeente om te vragen wie er ingeschreven staat op jouw adres. Er zijn mensen die 'onvindbaar' willen zijn voor organisaties (zoals de belastingdienst bijvoorbeeld) en die andermans adres misbruiken om organisaties en bedrijven op een dwaalspoor te brengen, ze gaan soms zo ver dat ze zich bij de gemeente inschrijven op het adres van een ander. Ik ken iemand bij wie dat gebeurde, deze kreeg op een gegeven moment een deurwaarder op de stoep die het huis wou ontruimen. Er bleek dat iemand zich officieel op hun adres had laten inschrijven en de deurwaarder wist niet beter dan dat de betreffende persoon daar moest wonen. Als ze op dat moment toevallig niet thuis waren geweest had dat heel vervelend af kunnen lopen. Ze hebben later, na een hoop gedoe, voor elkaar kunnen krijgen dat die persoon uitgeschreven werd op hun adres.

Schrijf op de achterkant: "Geadresseerde niet bekend op dit adres. Retour afzender" En gooi in de dichtstbijzijnde brievenbus de eerst volgende keer dat je daar weer in de buurt komt. Het is niet aan jouw om voor politieagent of detective te gaan spelen voor dat bedrijf nog om dit te gaan doen voor de naam op de envelop. Als dat bedrijf fraude vermoed kunnen ze daar helemaal zelf aangifte van doen.

Nikds doen. Ik heb eens een sommatie gericht aan iemand anders terugestuurd met de mededeling dat die persoon niet op dat adres woonde. Ik kreeg hem per kerende post retour, maar nu met MIJN naam erop.

Dit gebeurt mij regelmatig, omdat ik controle heb over een soort studentenhuis. Briefgeheim is iets vanuit de overheid, dus op het moment dat iets op het adres bezorgd is waar het bezorgd dient te worden, mag jij de post open maken. Verstandig is het niet en wel om het volgende. Als de brief geopend is, weet je de inhoud. Degene die de brief stuurde weet niet dat degene voor wie de brief bedoeld was de boodschap niet heeft ontvangen en kan vervolgstappen ondernemen. Dan kun je dus de deurwaarder (of in mijn geval zelfs de vreemdelingenpolitie) aan de deur krijgen. Wat moet je wel doen: schrijf op de voorzijde: bewoner onbekend, afzender retour. Dan gooi het in een brievenbus en doorgaans is daarmee de kous af. Zijn het brieven van de gemeente, dan krijg je vaak daarna nog een brief of je iemand weet die weet waar die persoon dan wel is. Die hoef je niet te beantwoorden; dat houdt vanzelf op ;)

Niets doen, zou ik zeggen. Jij bent niet verantwoordelijk voor post die aan jouw adres wordt gestuurd. Beschouw het als ongewenste reclame: hup in de oud-papier-bak. Ik krijg ook wel post die ik niet wil. Waar ik niet om gevraagd heb. Die ik meestal niet open. Die gaat bij het oud papier. Nu heb jij toevallig iets gezien van de inhoud, maar dat heeft er niets mee te maken. Retour afzender kan ook. Maar maak je vooral niet ongerust.

Als het van een incasso bedrijf is dan hoef je je nergens druk om te maken. Voordat ze een huisbezoek afleggen om eventueel beslag te gaan leggen, moet het incassobureau of de deurwaarder eerst via de gemeentelijke administratie controleren of de juiste persoon op dat adres ingeschreven staat. Komt zijn naam niet op jouw adres voor dan mag hij jou dus geen bezoek brengen.

Als ik zo'n brief ontvang -is wel eens gebeurd- stuur ik hem ook ongeopend retour aan afzender. Ik schrijf dan op de envelop "Retour aan afzender. Aangeschrevene woont niet op dit adres". In mijn geval heb ik niets terug gehoord. Het was een envelop van e.o.a. online bedrijf waar ik nooit eerder van gehoord had? Eerlijkheidshalve moet ik toevoegen dat ik wel in de verleiding kwam om de brief open te stomen en te lezen waarom het ging. Heb ik ook een beetje spijt van. Er gebeuren zulke rare dingen op het web...... Off-topic maar misschien toch wel interessant: Twee dagen geleden postte iemand een hilarisch verhaal op een forum hoe hij met Nigeriaanse scammers online een goeie grap heeft uitgehaald. Hij speelde zgn mee. Ik reageerde op die grap want ik lag dubbel van het lachen. Nu lach ik niet meer want wie schetst mij verbazing, en nu ook wat wantrouwig, dat ik opeens ook zulke brieven in mijn spambox vond gisteren en vandaag??? Als je het verhaal wil lezen: laat het weten. Het is hilarisch!

Het postorderbedrijf kan zich toch vergist hebben in het adres? De brief is in elk geval niet aan jou gericht. De gegevens die het bedrijf heeft niet. Je geeft nu de indruk dat JIJ een probleem hebt, maar volgens mij heeft dat bedrijf een probleem.

Contact opnemen met het betreffende bedrijf en de situatie uitleggen. In deze tijd van internet en met het feit dat u de eerste bewoner bent zou ik het bedrijf ook vragen hoe ze aan dit adres zijn gekomen. Mocht je het niet pluis vinden dan zou ik achterhalen of je adres ter kwader wil gebruikt wordt. Als je hier inderdaad bewijs voor hebt zou je aangifte kunnen doen, maar het heeft geen enkele zin om op de feiten vooruit te lopen. Aangezien de naam niet klopt en het ook niet voor jou bestemd is kunnen ze geen jurudische stappen ondernemen tegen jou.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100