Kan een maatschappelijkwerker een volwassene dwingen om naar een psycholoog te gaan?

Hallo ik heb eens een maatschappelijk werker gehad en die zei me niet te willen helpen als ik niet naar een psycholoog zou gaan .. ik ben gestopt met deze maatschappelijk werker omdat ik de noodzaak van een psycholoog absoluut niet zag. Maar ondertussen zit ik wel met dingen waar een maatschappelijkwerker me prima even in had kunnen begeleiden want eigenlijk hebben zich problemen zo een beetje opgestapeld omdat ik er te weinig van weet, bepaalde papieren etc .. Ik heb het de maatschappelijk werker duidelijk gemaakt wat nu het probleem is en waarom ik een psycholoog niet zie zitten .. ik heb daar dan ook een hele goede reden voor wat een verleden kwestie is .. ik vond het al een hele stap om een maatschappelijkwerker aan te vragen. Maar mag een maatschappelijkwerker zoiets wel doen? Want door zijn gedoe ben ik inmiddels ook behoorlijk tegen die persoon uit gevallen .. ik ben het nu ook eenmaal zat dat ik met dingen opgezadeld word waar ik niets aan heb en niet word geholpen met de dingen waar ik mee geholpen moet worden .. het is mijn goed recht lijkt me zelfs want ik ben 25 jaar.. Ik weet niet anders dat er maar 1 persoon een psycholoog kan opleggen en dat is de rechter .. maar die dingen zijn helemaal niet aan de orde .. ik heb alleen problemen met bepaalde papieren, want als ik ze invul zoals een kwijtschelding voor gemeentelijke belastingen dan moet ik toch de volle pond betalen. (3x is mijn formulier afgewezen) terwijl ik er wel recht op heb. Wie heeft nu gelijk?

Weet jij het antwoord?

/2500

Dit zijn een hoop vragen in één: Ten eerste is het goed dat je zelf hulp hebt gezocht, een maatschappelijk werkster kan je begeleiden bij de invullen van je rol in de maatschappij. Misschien heb je dingen aan je maatschappelijk werkster verteld (verleden) waar zij je niet verder mee kan helpen, maar die zij wel belangrijk acht eerst op de lossen, voordat zij je verder op weg kan helpen. Misschien zit er een blokkade die eerst opgeheven moet worden. Verder over de kwijtschelding zou je zelf contact op moeten nemen met de gemeente, die kunnen je zelf vertellen wat de inkomenseis is en in hoeverre je daar wel of niet aan voldoet!

Nee, hij kan je niet dwingen. Maar hij zal er wel zijn reden voor hebben. En hij hoeft jou niet te helpen op alleen maar de manier die jij aangeeft. En wat is er mis met een psycholoog? Die kan je helpen met jezelf helpen, zodat je die maatschappelijk werker ook niet meer nodig hebt.

Een maatschappelijk werker kan je niet dwingen nee. Hij kan wel voor zichzelf een grens trekken. Dat je door hem boos wordt op een ander klopt niet, die keus om boos te worden maak je zelf. Ik lees ook dat je jouw problemen als het ware graag opgelost ziet worden door anderen. Met die instelling kom je er nooit. Probeer aan jezelf te werken zodat je leert om met die problemen om te gaan als een volwassene. Een maatschappelijk werker is er niet om je financiele problemen op te lossen. Die is er om jouw te helpen en te sturen zodat je zelf straks in staat bent je eigen boontjes te doppen. En zoals ik je nu lees is dat dus een probleem. Je wil dat een ander het voor je doet. Misschien confronterend allemaal maar ik zeg het met alle respect om je wakker te schudden. Als ik er totaal naast zit, spijt me dat. Sterkte met alles.

whoow. kalm aan... :) je antwoord op de vraag ja, dwingen kan VERPLICHTEN kan niet dit kan alleen een rechter in sommige gevallen. kwijtschelding: de sociale raadslieden kunnen je helpen bij het invullen van de papieren. er zijn regels die bepalen wanneer je wel of geen recht hebt. het is dus niet een kwestie van #gelijk# hebben. maatschappelijk werkster er is meer aan de hand dan alleen gemeentelijke kwijtschelding, maar waarschijnlijk ben je het overzicht op alles even kwijt. weet je het zelf niet meer, vraag het dan aan de maatschappelijk werkster. waarschijnlijk is je maatschappelijk werkster aan het dweilen met de kraan open als jij geen verdere stappen wil ondernemen om je probleem op te lossen problemen jij verlegt je problemen naar een ander. JIJ zit opgezadeld met dingen maar wijs hulp hierbij af omdat ze je mening niet delen, maar vind vervolgens dat je hulp MOET hebben van deze persoon? hoe wil je dit oplossen en hier vorm aan geven? verleden je ervaringen in het verleden zijn geweest. stap hier overheen en probeer opnieuw en ga verder. juist met behulp van een psych!! dat het inschakelen van de maatschappelijk werkster al een hele drempel was is goed te snappen, maar als JIJ verandering wil moet JIJ meer stappen nemen en meer drempels overwinnen. psycholoog gezien je frustratie, onbegrip, en dubbele signalen lijkt het mij persoonlijk geen verkeerd idee om een spyc in te bezoeken. conclusie, je wijst elke vorm van hulp af, maar ziet dat je het zonder hulp niet zelf kan dus vervolgens EIS je weer hulp. je hebt dus wel degelijk hulp nodig van iemand want de maatschappelijk werkster krijgt door je houding de kans niet om je te helpen. waarschijnlijk is dit niet wat je wil horen en is het confronterend, maar wel een antwoord op je vraag. succes en sterkte!!

Indien u sociale raadslieden of maatschappelijk werkers voor uw karretje spant om u uit de problemen te halen kan het een vereiste zijn van de instantie die u wil helpen. Indien iemand twijfels heeft over uw psyche is het normaal om een bezoek aan een psycholoog te adviseren. Kunt u bv niet met geld omgaan dan adviseren ze u bv om met een budgetterings bureau in zee te gaan. Heeft u zonder dat u het weet een leesprobleem mbt lezen en begrijpen, en mist u daardoor de kennis om zeer belangrijke papieren in te vullen, dan kan aan de hand van een test e.e.a. vastgesteld danwel uitgesloten worden. Blijft u desondanks str. eigenwijs door geen adviezen op te volgen en maatschappelijk werker de laan uit te sturen, dan trekt u uiteindelijk aan het kortste eind,en zit u nu door eigen dwars gedrag met de brokken. Datzelfde gedrag is en blijft debet aan de huidige problemen en van die die straks om de hoek kijken. Men kan u niets verplichten, maar zonder uw bereidheid om mee te werken heeft de hulpverlenende instantie de vrijheid om de handen van u af te trekken.

Waarschijlijk heeft de maatschappelijk werker wel een idee,waar bij jou de schoen wringt en dat ligt niet bij het invullen van bepaalde papieren, maar hoe jij daar over denkt. Een psycholoog zou jou op andere gedachten kunnen brengen en daarom geeft de MW jou een dringend advies, omdat ze weet dat jou helpen het fundamentele probleem niet oplost.

Natuurlijk kan hij je niet dwingen. Dit mag je chantage noemen. Alleen in heel bijzondere gevallen (misdaad, rechtspraak, e.d.) kan zo iets afgedwongen worden. Wel dien je je af te vragen waarom iemand zo iets doet en of het niet nodig is. Praat daar eens met je huisarts over. Daarnaast kun je proberen een andere maatschappelijk werker te krijgen.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100