kan je een boete krijgen als je iets beledigend vraagt aan de politie?

Weet jij het antwoord?

/2500

Dat kan mits je het op een bepaalde manier vraagt of zegt. Zoals ik vind u een klootzak is vrijheid van meningsuiting. Maar zeggen van u bent een klootzak dat is het beledigen van een ambtenaar in functie.

het ligt eraan wat je vraagt en in welke situatie. als je vraagt 'werkt u al lang bij de politie' zal het niet zo'n probleem zijn ook al bedoel je ermee dat je de manier van ingrijpen overtrokken vind. als je vraagt of het misschien een idee kan zijn om door bepaalde seksuele handelingen promotie te maken zal dit in het verkeerde keelgat schieten. als je duidelijk ergens op doelt met je vraag kan het zeker worden gezien als belediging van een ambtenaar in functie (boete dus) zit je net op de grens of is de jut in kwestie niet al te fel zou hij je kunnen vorderen om uit zijn buurt te gaan onthou in dit geval wel dat de 3e keer bingo is en er een ritje naar het bureau aan vast kan zitten om je reactie uit te leggen. als ze terug willen etteren kan het wel even duren voor iemand de tijd kan vinden om een woordje met je te wisselen.

Als je de vaag op een 'beledigende toon' stelt zou je dat kunnen interpreteren als het beledigen van een ambtenaar in functie! Om te kunnen bepalen of er sprake is van beledigingen in de zin van artikel 266 van het Wetboek van Strafrecht, moet eerst een omschrijving gegeven worden van wat onder een belediging moet worden verstaan. Toegevoegd na 8 minuten: Hierbij nog een casus: http://hobbes.punt.nl/?r=1&id=370521

Bronnen:
wiki

Je kan natuurlijk ook aan oom agent vragen: of dat ie zich geen enorme klootzal voelt? Daar kun je wel mee wegkomen :-)

Als je zegt/vraagt aan een agent die jou vervelend heeft behandeld: Als ik u was zou ik me voor deze handelwijze schamen of Ik vind uw manier van doen beneden peil of Als ik zou zeggen dat ik u een hele nare man vind, is dat dan een strafbare belediging van een ambtenaar in functie? Toegevoegd na 1 minuut: Dan bedoel je iets negatiefs of kritisch maar het lijkt mij niet strafbaar. Zou het wel een van een agent willen horen.

Als je het verpakt in een juridisch aanvaarde ombuiging dan komt de boodschap wel over maar kan men het je niet aanrekenen. Op de voorpagina van roddelbladen worden koppen aangeduid als vraag. Voorbeeld: Is het zo dat prins Willem Alexander vroeger een reep chocola uit de kast van zijn broer heeft gestolen? Zo zou je bijvoorbeeld tegen een agent kunnen zeggen. Ik denk dat mijn broer u een ontiegelijke kl...zak vind.

Artikel 266 1Elke opzettelijke belediging die niet het karakter van smaad of smaadschrift draagt, hetzij in het openbaar mondeling of bij geschrift of afbeelding, hetzij iemand, in zijn tegenwoordigheid mondeling of door feitelijkheden, hetzij door een toegezonden of aangeboden geschrift of afbeelding, aangedaan, wordt, als eenvoudige belediging, gestraft met gevangenisstraf van ten hoogste 3 maanden of geldboete van de tweede categorie. 2Niet als eenvoudige belediging strafbaar zijn gedragingen die ertoe strekken een oordeel te geven over de behartiging van openbare belangen, en die er niet op zijn gericht ook in ander opzicht of zwaarder te grieven dan uit die strekking voortvloeit. Bij dit artikel zijn een aantal zaken van belang: de belediging moet in het openbaar hebben plaatsgevonden, oftewel anderen moeten de belediging ook gezien of gehoord hebben. Als beledigend wordt gezien dat, wat in de publieke opinie als beledigend wordt beschouwd. Vaak moet je dan denken aan scheldwoorden en gebaren. Klootzak wordt bijv in ons land als scheldwoord en beledigend gezien. Bij koekenbakker bijv is er al discussie mogelijk, of dit als beledigend gezien moet worden. Officier van Justitie bepaalt, of hij het ernstig genoeg vindt, om de zaak op te pakken. De politieagent moet zich ook daadwerkelijk beledigd voelen. Hij moet in het proces verbaal zijn gevoelens omschrijven.

Ook een vraag kan een belediging zijn, hè..Het hoeft niet perse een opmerking te zijn. Als je bijvoorbeeld vraagt: 'Werken er bij de politie nog meer van dit soort kl...zakken' In dat geval heb je een zogeheten 'ingeklede belediging' gemaakt..en ga je absoluut op de bon. Zeg je daarentegen: 'Ik kan met de beste wil van de wereld geen respect voor het politieapparaat voelen' dan kunnen ze jou dat niet middels een bon wegens belediging verwijten..en ga je dus vrijuit.. Overigens 'voelen' ze zich al heel snel beledigd..pas dus daarom altijd op hoe je iets je zegt. Groet, Ton

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100