heb je het recht een politie zijn identificatie te vragen (naam/rang binnen het korps)

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

Eigenlijk zou je niet eens naar zijn/haar legitimatie moeten vragen. Met behoort zich ongevraagd te legitimeren alvorens jou b.v. een transactie (=boete) aan te bieden. Maar natuurlijk leent zich niet elke situatie voor identiteit verstrekking vooraf. Echter onder 'normale' omstandigheden zou een agent zich altijd moeten legitimeren. dat zou ik wel zo netjes van hem/haar vinden. Doet een agent dat niet, dan heb jij het recht zijn/haar legitimatie te vragen teneinde je ervan te overtuigen dat je daadwerkelijk met de politie te maken hebt.. Zeker zijn/haar naam dient hij/zij jou te verstrekken omdat je een klacht moet kunnen neerleggen bij b.v. het ministerie. Groet, Ton

quote: Er staat wel in artikel 2 van de Ambtsinstructie voor de politie dat een politieagent zich dient te legitimeren: * bij optreden in burgerkleding ongevraagd, tenzij bijzondere omstandigheden dit onmogelijk maken, en * bij optreden in uniform, op verzoek daartoe.

Ja, dat "recht" heb je en lijkt mij eigenlijk heel normaal, mits je de algemene burger fatsoensnormen in acht blijft nemen. Dit geld trouwens voor alle personen, zoals de meteropnemer, de collectant, de pakjesbezorger, de trein conducteur enz, enz. , het geld zelfs voor jou zelf ook, de politie agent kan jou ook om een identificatie vragen.

ja natuurlijk heb jij dat, je hebt het recht om te weten met wie je te maken hebt. iedereen kan zich voordoen als politie, boa enz, als jij om hun bewijs vraagt, moeten ze dat kunnen tonen, zo niet heb je het recht om ze te wantrouwen, en niet op bv. hun verzoek in te gaan.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100