Kan je gesprekken opnemen? Zou je het eerst moeten(en ik bedoel echt MOETEN) aankondigen of kan je het gewoon doen?

Ik heb een gesprek met iemand en ik neem die gesprekken op. En heb het gevoel dat als ik zeg dat ik het opneem dat die persoon dus niet oprecht en eerlijk zal zijn.

Weet jij het antwoord?

/2500

Als je wordt opgebeld door callcenters zeggen ze ook niet dat de gesprekken voor opgenomen maar dat worden ze stiekem wel. "Voor de verbetering van de medewerkers". In ieder geval melden ze dit nooit en als zij dit niet hoeven te doen dan geldt dit zeker ook voor particulieren.

Moeten waarschijnlijk niet, maar het zou wel netjes zijn.

Als privepersoon ben je NIET verplicht dit te melden zolang je geen derden laat meeluisteren die er eigenlijk niks mee te maken hebben. Kortom, je eigen privegesprek mag je opnemen zonder dat te melden. Een bedrijf dat dit gesprek aan derden wil laten luisteren zonder een voor jou relevante reden, moet dit wel melden. Ook moeten ze het melden als het gaat om vastlegging van een overeenkomst.

Bronnen:
ooit opgezocht weet niet meer waar

nee, dit hoeft niet. het is wel netjes als je het na afloop even zegt en je er dan ook bij zegt dat je het niet zal laten verspreiden. maar als het een gesprek tussen 4 oren en ogen blijft is het goed. als het 6 oren wordt moet je er wel even bij zetten.

Het opnemen van een telefoongesprek mag altijd. De noodzaak van het vermelden hangt af van het gebruik dat je van de opnamen wilt maken. Ik vraag me wel af of je deze gesprekken ZOU moeten opnemen, als je vreest dat de ander daardoor onoprecht zou worden. Of probeer je hem/haar juist een uitspraak te laten doen "om hem/haar te pakken"? Persoonlijk vind ik het heimelijk opnemen van gesprekken vaak dubieus, maar er kunnen hele goede redenen voor zijn.

Bronnen:
http://www.computable.nl/artikel/ict_topic...

Je moet onderscheid maken, waarvoor en voor welke doeleinden jij dit wilt opnemen. Zo mag je het niet zomaar toepassen op je eigen werknemers. Tenzij jij daar zeer goede redenen voor hebt. Je mag ook niet zomaar gesprekken opnemen, de wetgeving is hier duidelijk in, wat wel en niet mag. Dus zomaar gesprekken opnemen is strafbaar. Toegevoegd na 2 minuten: De laatste bron kan je alles heel overzichtelijk terug lezen. Toegevoegd na 41 minuten: Wat ik met zomaar bedoel, is voor welke doeleinde jij gesprekken wilt opnemen. Je mag wel je eigen gesprek opnemen, zelfs zonder de tegenpartij in te lichten, maar wil je dit toepassen, als enig bewijs, dan moet je dus wel met gegronde redenen komen.

Bronnen:
http://wetten.overheid.nl/BWBR0001854/Twee...
http://www.cbpweb.nl/Pages/inf_va_opnemen_...
http://www.iusmentis.com/beveiliging/hacke...

Als je een gesprek wilt opnemen wat je juridisch wil kunnen gebruiken, ben je verplicht dit te melden en instemming te vragen. Doe je dit niet, dat is het onrechtmatig verkregen bewijs en wettelijk dus onbruikbaar. Andersom werkt het ook, heeft iemand gesprekken opgenomen die tegen jou gebruikt zouden kunnen worden , dan is ook dat onwettig. Allleen onder bijzondere omstandigheden mogen mensen met opsporingsbevoegdheid afluisteren en opnemen. Dat mag pas nadat een gezagsdrager die toestemming mag geven , dit ook gedaan heeft. Wel is het zo dat als je stiekem gesprekken opneemt, dit als buitengewoon onaangenaam/onfatsoenlijk beschouwd wordt bij het uitkomen van dit feit. Het kan je naam ernstig schade doen en je vriendschappen kosten. Bedenk dus goed waar je mee bezig bent, misschien heb je er ooit een beetje voordeel bij maar met zekerheid kun je er erg veel nadeel door ondervinden!

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100