Is er een wettelijk vastgestelde termijn voor 'redelijke levensduur van een laptop'?

Op een laptop is 2 jaar garantie geveven. Na 3 jaar gaat ie stuk. Mag je wettelijk gezien verwachten dat een laptop 5 jaar meegaat?

Zodat je kunt eisen dat er 40% van de reparatiekosten af gaan.

Consumentenrecht verteld ons immers dat je uit mag gaan van een redelijke levensduur, ongeacht de garantietermijn die een fabrikant stelt. (Al zal het wel zo zijn, dat je binnen die termijn altijd 100% terug krijgt van de kosten.)

Hoogstwaarschijnlijk is 't moederbord kapot. Dat kost (schatting) 250 euro. Ik vind dat daar 40% vanaf moet, omdat je uit mag gaan van een redelijke levensduur - en dat is voor een laptop m.i. 5 jaar - en omdat er nu 60% van die redelijke levensduur is verstreken. Is daar jurisprudentie over?

http://www.goeievraag.nl/vraag/verschijnt-geheel-beeld-laptop-hd.104257

Toegevoegd na 2 minuten:
Voor de goede orde: de fabrikant weigert 40% van de geschatte kosten voor zijn rekening te nemen. Wat is de kans de zaak te winnen (dat je 40% terugkrijgt) in een rechtzaak?

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

Een laptop heeft een wettelijke levensduur van 5 jaar http://mens-en-samenleving.infonu.nl/diversen/54156-alles-over-garantie-en-de-levensduur-van-een-apparaat.html Dus je hebt wel iets in handen. Informeer even bij de jurofoon of bij een wetswinkel. Beiden geven gratis juridisch advies

Je hebt nog steeds rechten, heb ik gister op tv gezien, neem contact op met winkel of fabrikant

De wet spreekt slechts over de verwachting die je redelijkerwijs als koper van een product mag hebben. Helaas geeft de wet geen opsomming van producten en de minimale verwachting die qua levensduur mag hebben, dit is te specifiek afhankelijk van de situatie en de omstandigheden van het geval. Zo kan je ervan uitgaan dat een laptop van 350 euro die dagelijks intensief gebruikt een kortere levensduur zal hebben dan een veel duurdere uitvoering die nauwelijks wordt gebruikt. Het is dus niet op voorhand te zeggen wat precies je kansen zijn bij een eventuele procedure.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100