Word mijn strafblad verwijderd op mijn 18e ?

Op mijn 13e heb ik een periode gehad dat ik veel stal. Ben hier ook voor opgepakt, naar bureau Halt geweest en taakstraf gedaan. Daarna ook nooit meer gedaan. Nu ben ik 16 en heb veel spijt. Op het politie bureau vertelde ze dat het op mijn 18e word verwijderd, maar ik hoor nu dat er een nieuwe wet is waardoor het gewoon blijft staan. Ik wil niet dat ik later niet word aangenomen voor een baan door zo'n stom foutje dus ik vraag me af of dit waar is van die nieuwe wet?

Weet jij het antwoord?

/2500

Je bent bij bureauhalt geweest, en hebt taakstraf gehad. Als het daarbij is gebleven, en er is geen rechtszaak geweest, dan heb je geen strafblad. Stel dat je wel een strafblad hebt, dan zou het alsnog niet mogen blijven staan, want op het moment dat de rechter een uitspraak zou hebben gedaan, gold een andere wet.

Een zaak die met een haltstraf wordt afgedaan, en waarvan de haltstraf volledig is afgerond, wordt niet opgenomen in de justitiële documentatie (voorheen strafblad genaamd). Als de zaak niet met een haltstraf wordt afgedaan, dan blijft een aantekening bij een misdrijf 30 jaar staan, bij een overtreding 5 jaar. Bij zeer zware misdrijven blijft de aantekening zelfs 40 jaar staan. Aantekeningen in de justitiële documentatie worden niet verwijderd bij het bereiken van de leeftijd van 18 jaar. Voor een VOG (Verklaring Omtrent Gedrag) wordt doorgaans 5 jaar teruggekeken in de justitiële documentatie.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100