Mag een buitengewoon opsporingsambtenaar bekeuringen uitschrijven buiten diens grondgebied?

Deze vraag n.a.v. diens akte daarin staat 'de opsporingsbevoegdheid geldt uitsluitend voor het grondgebied van gemeente A'. Welliswaar ben ik in gemeente B door degeen bekeurd.

Weet jij het antwoord?

/2500

In de akte van aanstelling staat beschreven voor welke taak de buitengewoon opsporingsambtenaar is aangesteld en wat zijn bevoegdheden zijn. Als in de akte staat dat de opsporingsbevoegdheid uitsluitend geldt voor gemeente A, dan mag de boa dus niet optreden in gebied B. Let wel, een boa mag wel, net als iedereen, aanhouden bij ontdekking op heterdaad van een strafbaar feit.

Over welke BOA heb je het eigenlijk? Controleur of toezichthouder bij een gemeente? Inspecteur van de Arbeid zijn ook allemaal bijzonder opsporingsambtenaar (boa). Dus waar gaat dit over? Voorheen waren er ongeveer 115 verschillende soorten boa’s met uiteenlopende opsporingsbevoegdheden, politiebevoegdheden (zoals gebruik van geweld en veiligheidsfouillering) en geweldsmiddelen (zoals handboeien of pepperspray). Om meer eenheid te creëren en beter toezicht te kunnen houden op het functioneren van de boa’s zijn de functies sinds 1 april 2010 ondergebracht in werkterreinen (domeinen). Er zijn 6 domeinen. Per domein gelden specifieke opleidingseisen. Sinds 1 april 2010 zijn boa’s landelijk opsporingsbevoegd. In overleg met de lokale driehoek (officier van justitie, burgemeester van de betreffende gemeente en de lokale politiechef) mogen zij buiten hun eigen gebied optreden. Hierdoor is het veel eenvoudiger om samen te werken. Dus was het een politieboa? Of een arbeidsinspectieboa? of misschien een openbaarvervoerboa? Kan ook een boa milieu en welzijn geweest zijn. Enfin: Lees hier verder: http://www.rijksoverheid.nl/onderwerpen/buitengewoon-opsporingsambtenaar/uitleg-buitengewoon-opsporingsambtenaar#anker-landelijke-bevoegdheid

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100