wat zijn de verschillen tussen stad en dorp en tussen stedelijk en landelijk gebied

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

Stad is tegenwoordig een woongemeenschap die een centrumfunctie heeft en in ruime mate zelfvoorzienend is. Dus waar je de gebruikelijke levensbehoeften kunt kopen. Bij een buurtschap, vlek of dorp kan dat niet.

Dorp: Nederzetting met minder dan 25.000 inwoners. Stad: Nederzetting met 25.000+ inwoners. Stedelijk: Volledig bebouwd gebied. Landelijk: Platteland. Toegevoegd na 21 minuten: De eerste cijfers gelden in Nederland. In Albanië (of Moldavië of iets dergelijks) kan een nederzetting met 2.000 inwoners namelijk al een stad genoemd worden.

Strikt genomen mag er maar van een stad gesproken worden wanneer de plaats stadsrechten heeft. Durbuy met een 350 inwoners is een stad. Anderlecht met 80.000 inwoners is een gemeente. Op een gegeven moment heeft men vele dorpjes laten fusioneren tot grotere eenheden....en nogal wat stadfuncties uitgedeeld. Platteland of ruraal gebied is hoofdzakelijk gebied landbouwbedrijfigheid is, weinig bevolkt en dikwijls nog een oorspronkelijk karakter heeft. Stedelijk of verstedelijkt gebied zijn industriegebieden , slaapsteden , aaneengebouwde kernen , de steden zelf en dichtbevolkte gebieden in't algemeen; bijvoorbeeld de Vlaamse Ruit , Randstad of het Roergebied. Een dorp wordt meestal gebruikt voor een kleine gemeente ....vandaag de dag meestal niet meer zelfstandig.

Een stad heeft ooit stadrechten gekregen. Naarden is bijv. een stad Bussum is daarin tegen een dorp. Ondanks dat bussum groter is dan Naarden. Steden hadden vroeger dus ook stadswallen en verdedigingswerken. Tegenwoordig noemt iedereen een grote plaats stad en een kleinere plaats dorp of gehucht. Stedelijke gebieden kenmerken zich door overbevolking en landelijke gebieden door ruimte en lichtere bewoning

Vroeger was het verschil gelegen of er stadsrechten ontvangen waren. Nu is het verschil gelegen in de omvang. Zo is Hoofddorp een stad en Stad aan het Haringvliet een dorp.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100