Zou een melding van misdaad moeten leiden tot een beloning?

Stelling: Als justitie tegenover iedere terechte melding van criminaliteit een beloning in het vooruitzicht zou stellen, dan daalt de criminaliteit en zal de bereidheid om te melden toenemen.

Zijn er belangrijke redenen om het wel of niet te belonen bij het melden van een misdaad?

Stel je weet van het bestaan van een wietplantage af. Zou je dat eerder melden als er een beloning tegenover stond?

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

Nee, een melding moet zijn voor het beter maken van de maatschappij. We moeten af van het geld en de invloed/macht van het geld. Het moet dus niets kosten en niets opleveren in financiële zin.

Mogelijk is het de plicht van iedere burger om grove misstanden te melden. Maar...waar ligt uiteindelijk de grens en is bij eenieder de kennis aanwezig een onderscheid te maken tussen een overtreding en een misdrijf ? Beloning van de melding van misdaden geeft 'premiejagers' de kans om zich te ontpoppen ten kosten van anderen. Lijkt me een slecht idee om in een maatschappij te leven, waarbij we uiteindelijk afglijden naar een soort van politiestaat / klikstaat.

De meeste mensen tippen nu al de politie, als ze weet hebben van een misdaad. Puur omdat ze dit zien als hun burgerplicht en omdat ze weten dat ze op die manier kunnen bijdragen aan een iets meer leefbare samenleving. Er is geen beloning nodig, om al deze mensen te stimuleren, om te gaan bellen. De vraag is, of de mensen die nu niet bellen, wel over de streep te trekken zijn met geld in het vooruitzicht. Kennelijk hebben deze mensen niet zoveel besef van goed en kwaad en de enige motivatie voor hun zou dan een fiks bedrag zijn. Hoe hoog moet dat geld bedrag wel niet worden, om ze over de streep te trekken? Gevolg is dan meteen, dat de mensen, die nu er niet eens aan denken, dat ze geld zouden willen vangen, ineens ook eurotekens in de ogen krijgen. Je zorgt hiermee voor een stukje afglijden van de maatschappij, waarbij kennelijk niets meer voor niets kan. Alles heeft een directe tegenprestatie nodig. dat is geen goede zaak. Niet doen dus!

ik ben het eens met gdanonym dat we af moeten van een op geldbeluste maatschappij , maar ik vrees dat het toch wel zou werken. Er zullen mensen zijn die bijvoorbeeld de wietplantage van hun buren eerder zullen aangeven als ze er geld voor krijgen. Ik word daar eigenlijk wel een beetje naar van. Ik zou er dan ook niet voor zijn.

Je krijgt dan wat ze in het Engels 'perverse incentive' noemen. In het Nederlands spreken we dan ook wel over 'pervers effect' Dit verschijnsel is een voorbeeld van een onbedoeld gevolg. Wat zou nu het onbedoelde gevolg kunnen zijn? Een voorbeeld (vrij naar een daadwerkelijk gebeurd praktijkvoorbeeld). Een stadsbestuur besluit vanwege een rattenplaag dat ze 5 euro gaan betalen aan iedereen die een dode rat inlevert bij de gemeentereinigingsdienst. Een aantal slimmerikken gaan nu ratten fokken om ze vervolgens te doden en daar een leuk zakcentje mee te verdienen. Er komen in het voorbeeld niet (aanzienlijk) minder ratten bij, maar er worden wel (veel) meer dode ratten aangeboden. Dit verschijnsel is niet ondenkbeeldig ook mogelijk bij het inschakelen van de overheid voor tips over misdrijven etc.

Dat mensen geen aangifte van een misdaad doen is misschien wel een gevolg van een heel materialistische maatschappij. Met het toekennen van een beloning bereik je dan juist wat je niet wilt. Het lijkt me contraproductief.

naar mijn gevoel niet. Ik vind, dat het melden van een misdaad een burgerplicht is. veel mensen vinden het klikken, maar als er sprake is van een misdaad vind ik het woord klikken onterecht. een gevaar aan het belonen van dit soort meldingen is, dat mensen onverantwoorde risico's gaan nemen, om de laatste ontbrekende info ook nog te vinden. een ander gevaar is, dat mensen meldingen gaan doen om het geld, waardoor er vaker onterechte meldingen zullen plaatsvinden, met alle gevolgen van dien (onschuldigen die aan het kruis genageld worden). tot slot is het weer een middel om fraude mee te plegen.

Ik denk dat de algemene veiligheid voor iedereen een gedeeld gevoel moet zijn. Ik denk dat een beloning juist een gevoel van onveiligheid kan creëren. Mensen zullen zich bekeken voelen. Het is nog altijd een rechter die bepaalt of een handeling volgens de wet crimineel is. Dan zou je dus 16 miljoen rechters krijgen. Ook zou het meldpunt worden overspoeld met mensen die zeker! weten dat er iets is gebeurd en dat de beloning op die en die rekening kan worden gestort. Als het om geld gaat, of een andere beloning kunnen mensen heel primair reageren. Ik denk dat de situatie zoals die nu is, dat in een enkel geval een beloning wordt beloofd bij de tip die tot aanhouding van een dader zal lijden, een goed systeem is.

Als je een misdaad aangeeft, doe je dat omdat het zo hoort, niet om iets terug te krijgen buiten een pluim! Een beloning is meegenomen, maar dit mag de reden niet zijn vind ik.

Uit ervaring weet ik dat het melden van een misdaad bijna altijd leidt tot het omgekeerde van een beloning... Gegarandeerd confronteert de politie de misdadiger met jouw verklaring en mag je erop rekenen dat die misdadiger op een dag voor jouw deur staat. Althans, zo gaat de politie in België doorgaans te werk.

Bronnen:
Ervaring

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100