Waarom is oranje de kleur van het koningshuis?

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

Omdat een verre voorvader uit Orange (Frankrijk) kwam. "Het Huis Oranje-Nassau begon in 1544, toen Willem I, graaf van Nassau-Dillenburg (1533-1584), beter bekend als Willem van Oranje of Willem de Zwijger, het Zuid-Franse vorstendom Orange erfde van zijn neef René van Chalon (officieel René graaf van Nassau en prins van Chalon-Oranje), de zoon van Willems oom Hendrik III."

Bronnen:
http://nl.wikipedia.org/wiki/Huis_van_Oranje
http://nl.wikipedia.org/wiki/Orange_%28Fra...

Omdat men "van Oranje Nassau" in de naam heeft. Toegevoegd na 41 seconden: Denk aan Willem van Oranje!

Oranje is een kleur dat zit tussen rood en geel. Het woord oranje is afkomstig uit het Perzische narang en het Spaanse naranja. Dit betekent beide sinaasappel. In vele andere talen word ongeveer het hetzelfde woord gebruikt voor oranje en sinaasappel. De Franse stad Orange dankt zijn naam hieraan omdat dat lang geleden het centrum was voor de sinaasappelhandel. Het Nederlands koningshuis dankt zijn naam op haar beurt weer aan die stad, dat dus eigenlijk sinaasappel betekent. Het is eigenlijk een mooie woordspelling dat het Nederlands koningshuis word verbonden met de kleur oranje. Dit is tot op de dag van vandaag gebleven!

De naam Oranje (en daarmee de kleur) is gekoppeld aan het koningshuis omdat de stamvader Willem de Zwijger op elfjarige leeftijd het in Frankrijk gelegen prinsdom Orange erfde. Willem, zoon van een graaf, mocht zich toen Prins noemen, en Willem van Nassau werd toen Willem van Orange.

Vergelijk de naam van het koningshuis met de kleur en er gaat een wereld voor je open. Gelukkig heten ze niet de dood of zo of Pielekens. Het zou met hetzelfde enthousiasme van de Nederlanders een raar gezicht worden.

Van Oranje Nassau. De naam binnen ons Koninklijkhuis.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100