Bestaan metapatronen en hoe herken je die?

Zoals we wel weten zijn er in de omgang tussen mensen allerlei verschijnselen die te benoemen zijn als patronen. Je gedraagt je op zus en zo'n manier als je dat type mens tegenkomt. Etcetera. Bestaat er ook zo'n verschijnsel tussen groepen mensen. Kun je stellen dat bijvoorbeeld cultuur een metapatroon is?

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

Dit verschijnsel bestaat op verschillende niveaus : op regio-niveau (zie het verschil tussen een bretoen en een provencaal of een fries en een limburger) op landenniveau en op continentniveau. Het ligt wel dicht tegen de grens van het "veralgemenen" en omzetten in clichés. Die metapatroons worden handig uitgebuit door consultancy bureaus in de zin van : "Hoe doe ik zaken met Chinezen ? Hoe ontvang ik een Saoedi? " Cultuur in de breedste zin is universeel en niet strikt geografisch gebonden, integendeel : daarom is het gemakkelijker een diepgaande conversatie aan te gaan met een persoon uit dezelfde interessesfeer(litteratuur, film ) uit om het even welk land dan in je eigen stad of dorp met je buur. Dus twee assen die elkaar door kruisen met als coordinaten : kennis en attitude .

Ken er wel 1 die van misschien van toepassing is. Anchoring is het verschijnsel dat als je bijvoorbeeld met vrienden iets hebt gedaan en na afloop schreewt er 1tje dat hij er geen zak aan vond, dan zal niemand meer roepen dat het fantastisch was (vaak niet in ieder geval), terwijl iemand het juist misschien wel fantastisch vond.