wat viert men op de Joodse carnaval?

Ik was vandaag in Antwerpen, vele Joodse kindjes liepen verkleed. Ik vroeg "is het feest?", maar de kindjes waren heel schuw, knikten snel en liepen weg.
Bij de Katholieken is carnaval een feest vlak voor vasten en de verrijzenis van Jezus. Maar het Joods geloof erkent Jezus niet als, messias... dus dat zal het niet zijn. Maar wat dan wel?

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

Het feest is één van de heerlijkste en vrolijkste feesten in de Joodse feesttraditie. Het is een dag waarbij zelfs de religieuze voorschriften oproepen om vrolijk, zelfs dronken te zijn. Het feest spoort zelfs de meest ernstige Thorastudent aan om zich te ontspannen en te genieten van de carnavalsfeer. Tijdens de viering herdenken Joden over gans de wereld het lot van het Joodse volk in de vijfde eeuw voor onze jaarrekening. In de Oud-Perzische taal betekent het woord poer ook letterlijk ‘lot’. Toen leefde het volk in ballingschap in het Perzische Rijk waar ze met uitroeiing bedreigd werden door de kwaadaardige Haman. Dit afschuwelijke lot werd echter afgewend door de tussenkomst van de Joodse Esther. De Perzische koning Xerxes (Achasjveros) was met Esther getrouwd en zij was dus ook koningin. De intrigant Haman, een hoveling aan het Perzische hof, had een complot gesmeed om de Joden in het ganse rijk uit te roeien. Door middel van een loting had hij zelfs laten bepalen op welke dag zijn boosaardige plannen zouden uitgevoerd worden. Esther werd van zijn snode voornemens door haar oom en pleegvader Mordechai verwittigd en dankzij haar hoge positie aan het hof wist zij de koning hiervan tijdig op de hoogte te brengen. Achasjveros liet Haman en zijn zonen ter dood brengen en wat een dag van verschrikking had moeten worden voor het Joodse volk werd op die manier een feestdag, die tot vandaag herdacht wordt. De kinderen hebben ratels bij en maken daarmee zoveel mogelijk kabaal zodat de naam van deze slechterik niet te horen is en vooral ook om te vieren dat de schurk in zijn eigen val liep. Daags voor Poerim is het een vastendag. Op die manier herdenkt men de vasten van Esther en van het ganse Perzische Jodendom vóór Esther koning Achasjveros benaderde om voor haar volk te pleiten. Het feest zelf wordt vooral gekenmerkt door het plezierige karakter, inclusief allerlei opgewekte liedjes en uitgebreide verkleedpartijen waar vooral kinderen van genieten. Om de feestvreugde nog te vergroten is een feestmaal een verplichting waarbij men ook aan de arme geloofsgenoten denkt door hen geld te geven. . Poerim viel overigens dit jaar op vrijdag 26 februari.

Toegevoegd op 06 maart 2021 13:13: tekst
Bronnen:
https://joodsactueel.be/2013/02/23/vandaag...

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100