Is er verschil tussen een kluizenaar en iemand die op zich zelf is?

Wat is het verschil? is er verschil?

Ik twijfel bij keuze categorie: *maatschappij*? je plek in de maatschappij?

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

Een kluizenaar is iemand die om dichter bij God te kunnen zijn, een leven in afzondering leeft, 'buiten de wereld' dus. Een mens die op zichzelf is en weinig gezelschap zoekt, wordt daarom een 'kluizenaar' genoemd, maar is het in wezen niet echt.

Er is geen verschil, als ik de woordenboeken mag geloven. Van Dale Kluizenaar: iemand die afgezonderd of eenzelvig leeft. Woordenboek der Nederlandsche Taal Op zichzelf zijn: niet (veel) met anderen omgaan; eenzelvig, teruggetrokken leven. . Persoonlijk zou ik er nog de nuance aan willen toevoegen dat een kluizenaar voor mij iets meer buiten de maatschappij leeft dan iemand die op zich zelf is.

Toegevoegd op 21 februari 2020 07:51: tekst
Bronnen:
https://www.startpagina.nl/v/kunst-cultuur...

Zoals ik een kluizenaar ken (hij is een voormalige poppenspeler bij de AVRO geweest) is het een mens die volledig alleen woont, volledig geïsoleerd van de drukke wereld. Hij heeft een grote hut gebouwd in de polder van de Waal, heeft wel elektriciteit van bevriende mensen vlakbij, maar leeft verder volkomen op zichzelf. Als je met hem praat (erg vriendelijk mens) heeft hij de maatschappij en ander mensen niet nodig om gelukkig te zijn. Iemand die op zichzelf is kan b.v. het syndroom van Asperger hebben (vorm van autisme), maar gewoon in de maatschappij meedraaien, een partner en een gezin hebben e.d. (heel veel kunstenaars zijn (erg) op zichzelf).

Bronnen:
https://www.woorden.org/woord/kluizenaar
https://nl.wikipedia.org/wiki/Syndroom_van...

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100