Ik krijg constant brieven van een bedrijf gericht aan de vorige bewoner van mijn huis. Dit bedrijf wil het adres echter niet aanpassen. Wat kan ik daaraan doen?

Ik heb onlangs een huis gekocht van iemand met enorme schulden. Nu krijg ik constant brieven met aanmaningen en erger etc. Ik stuur de brief altijd retour, mail en bel het bedrijf. Nu is er 1 bedrijf dat het adres niet aan wil/kan passen van de vorige bewoner omdat ze die niet weten. Dus laten ze het zo staan en ontvang ik alsnog steeds post. Ik vind dit eigenlijk niet kunnen. Kan ik hier wat tegen doen?

Weet jij het antwoord?

/2500

Nee, daar kun je helaas weinig tegen doen. Laat ze één keer, stel ik voor, duidelijk weten dat je al hun volgende post ongeopend in de haard gooit. En doe dat dan ook. En er verder niet wakker van liggen.

De brief is wel op uw adres bezorgd, maar u weet dat deze niet aan u is gericht. Of de brief een aanmaning bevat of erger nog weet u niet. U bent officieel niet op de hoogte van de inhoud van de brief, aangezien u post die niet aan u is gericht, niet mag openen of vernietigen. Artikel 13 van de Grondwet: 1. 1. Het briefgeheim is onschendbaar, behalve, in de gevallen bij de wet bepaald, op last van de rechter. Als u post ontvangt die niet voor u bedoeld is, kunt u de post aan de afzender terug sturen. Haal met pen een flink kruis door het adres en schrijf met flinke letters op de envelop: Retour afzender (Adres onbekend). Dat is het enige dat u mag en moet doen. De streepjescode rechtsonder hoeft u niet ongeldig te maken. Het is vervolgens de verantwoordelijkheid van de afzender om uw adres niet meer te gebruiken en het juiste adres van de gevlogen debiteur op te sporen. In ieder geval te achterhalen dat de geadresseerde niet op uw adres is ingeschreven (mits deze zich heeft uitgeschreven). Incassobureaus, deurwaarders en bedrijven die aanmaningen versturen krijgen regelmatig post terug met de opmerking: adressant is verhuisd of woont niet meer op dit adres, volgende brief wordt vernietigd enz enz., in de hoop van de schuldeiser bevrijdt te zijn. Als de afzenders constateren dat de geretourneerde brieven geopend zijn geweest, mogen zij ervan uitgaan dat u inderdaad wel de geadresseerde bent en niet iemand die een briefgeheim schendt. Dus: brieven óngeopend retour zenden, zolang u hier geen dagtaak aan hebt. Bedenk ook dat weggooien van de post het probleem niet oplost, maar het probleem juist in stand houdt.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100