Is een werkstraf ook echt een straf?

Ik heb wel eens gehoord dat iemand om 9 uur eens binnen kwam, rustig nog een kopje nam en dan eens aan het werkt ging, bijvoorbeeld op een kinderboerderij of een zorgboerderij. Dat lijkt mij niet echt een straf! Nou is dat misschien wel een uitzondering....
Kan iemand mij vertellen hoe dit zit?

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

De rechter bepaalt of iemand een werkstraf krijgt. De reclassering besluit vervolgens aan de hand van een intakegesprek met de veroordeelde welk type werkstraf dat moet zijn. Maar een echte straf is het vaak niet. Jongeren vinden dat er positieve kanten aan een werkstraf zitten, blijkt uit een onderzoek. Vooral de relaxte sfeer en leuke werkplek worden genoemd. Op zaterdag een taakstraf uitvoeren ervaren veel jongeren meer als een straf, evenals het verrichten van saai of vervelend werk. De Haagse Samantha de Jong, beter bekend als Barbie, heeft onlangs haar taakstraf afgerond. Een straf vond ze het zeker niet, ze vond haar taken zelfs leuk. Iemand anders moest 120 uur de administratie bijhouden van een verzorgingshuis. ‘Ik zag het eigenlijk niet als straf. Het was meer een bijbaantje en iedereen was heel aardig, dus het was heel gezellig.’ Dat roept de vraag op of het wel een nuttige methode is. ‘Juist wel’, vindt de reclassering. ‘Mensen die een werkstraf hebben gehad, vallen veel minder vaak in herhaling dan mensen die een gevangenisstraf krijgen.’ Uit onderzoek blijkt dat mensen die een werkstraf hebben gekregen 47 procent minder vaak opnieuw in de fout gaan dan mensen die de gevangenis in moesten.

Bronnen:
http://arils.uva.nl/binaries/content/asset...
https://www.omroepwest.nl/nieuws/2217435/W...

Bij een werkstraf moet je een vastgesteld aantal uren maken. Bij te laat komen ed geeft het bedrijf of instelling waar je werkt dat door, en heb je kans dat de werkstraf alsnog omgezet word in een geldboete of gevangenisstraf. Dit is afhankelijk van het vergrijp waar de werkstraf voor is opgelegd.

Hoe de werkstraf precies wordt ingevuld, zal ook afhangen van het betreffende bedrijf. Bij het bedrijf waar ik werkte, werden ze wel degelijk flink aan het werk gezet, en ook vieze en vervelende klussen werden ze verondersteld te doen. Het was voor deze mensen heus geen feestje, reken maar dat ze afgepeigerd weer huiswaarts gingen aan het eind van de dag. Maar uiteraard kregen ze ook koffiepauze, lunchpauze, en mochten ze zo nodig van het toilet gebruikmaken. Ook met eventuele beperkingen werd rekening gehouden. Ze werden als mens behandeld, maar ervoeren de werkstraf wel degelijk als straf: ze moesten aanwezig zijn, flink werken, en iedereen wist waarom ze er aan het werk waren.

Je bent veroordeeld; los van de straf zelf heb je plots ook een strafblad. Dat kan grote beperkingen geven als het gaat om bv het krijgen van een VOG, en daardoor bij het krijgen van een nieuwe baan. Daarnaast, door je veroordeling kun je ook makkelijker aansprakelijk worden gesteld voor geleden schade, of bv ontslag krijgen van je werkgever.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100