Is gebarentaal in ieder land hetzelfde?

Op TV zie je weleens een doventolk die voor dove mensen via gebaren de gesproken tekst "vertaald". Stel dat een tolk nu voor dove Nederlanders iets in gebarentaal uitlegt. Zouden doven uit Engeland of Frankrijk dezelfde gebaren kennen als Nederlanders zodat ze met elkaar kunnen communiceren?

Weet jij het antwoord?

/2500

Nee, net als de gesproken en geschreven taal verschilt per land en soms per streek verschilt de gebarentaal ook per regio. Sommige gebaren zijn hetzelfde, maar hoe complexer of abstracter het onderwerp is hoe meer verschillen er zijn. De regionale verschillen in nederland komt door dat op de verschillende dovenscholen onafhankelijk van elkaar een taal ontwikkelend is door dat de studenten onderling probeerde te communiceren terwijl ze alleen de gesproken of geschreven taal mochten leren.

Zoals eerder geantwoord zijn er verschillende dialecten net als in de gewone gesproken taal. In hoofdzaak zijn er 5, vanwege de 5 dovenscholen. Soms levert dit grappige / lastige spraakverwarringen op. En net zoals je een vreemde taal soms niet begrijpt heb je in de gebarentaal ook wezenlijke verschillen.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100