kan controle eigenlijk wel goedbedoeld zijn?

Een bekend voorbeeld is 'je schoonmoeder', of een moeder die haar rol niet loslaten kan, de controlerende houding die je soms bemerkt, geeft je toch dat akelige gevoel?
Hoe kan dit dan onaangenaam voelen als het uit liefde word gedaan??

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

Natuurlijk kan controle goedbedoeld zijn, bijvoorbeeld: Een moeder die controleert of haar baby nog ademt, een leerling die controleert of hij/zij haar/zijn broodtrommel heeft ingepakt, Een werkgever die controleert of alle medewerkers koffiepauze hebben gehad. Ook al voel je het als vervelend, controle is meestal goed bedoeld, vooral ouders controleren hun kinderen omdat ze er zo ontzettend veel van houden en niet willen dat hen iets naars overkomt.

Controle is echt niet altijd goed bedoeld. Controle kan ook voortkomen uit bedil- en bemoeizucht. Het voorbeeld van de schoonmoeder is zeer treffend. Schoonmoeders willen vaak dat de leefsfeer waarin hun kind is grootgebracht wordt gehandhaafd in een huwelijk tussen zoon en schoondochter. Dat niet kunnen loslaten is geen liefde maar egoïsme, zonder dat zij zich daarvan bewust is. Dat moet haar door de zoon zelf worden verteld. Deze houding heeft al veel huwelijken in de gevarenzone gebracht. De schoondochter is altijd de gebeten hond en kan daar erg onder lijden. Haar kwaliteiten worden miskent of omgevormd, tegen wil en dank. Een moeder die niet op tijd inziet dat haar kind op eigen benen kan staan en zijn eigen veters kan strikken, is verkeerd en egoïstisch bezig. Ik weet uit ervaring dat het moeilijk is jezelf (als moeder) opzij te schuiven. Maar het is de beste, de enige manier om de nieuwe generatie een kans te geven op eigen leven.