Waarom bestaan er landen?

Is het hele begrip land niet een beetje achterhaalt. We zijn tegenwoordig één wereld. We hebben vaak problemen die niet stoppen bij de grens. Daarnaast wie bepaalt wat een land is? Is het niet een idee om het hele idee van aparte landen afschaffen?

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

Misschien op de lange termijn, maar dat is op dit moment geen goed idee. Binnen een staat hebben mensen vaak gemeenschappelijke normen en waarden die door de betreffende regering en volksvertegenwoordiging vertegenwoordigd moeten worden. Dat kan niet op mondiaal niveau. De wereld is veel te groot om iedereen naar behoren te vertegenwoordigen. Bestuur moet op verschillende niveaus mogelijk zijn. Een staat is een afgebakend gebied met een regering.

Dit is geen goed idee. Landen zijn - in veel gevallen - verbonden met groepen mensen die het gevoel hebben tot een volk te horen. Kijk naar Nederlanders. We voelen ons duidelijk anders dan Duitsers of Belgen. Door een eigen land te hebben, heb je het recht op zelfbestuur en kan je besluiten wat belangrijk is voor je eigen groep. Dus kan je besluiten dat je 100 op de snelweg prima vindt. Of dat 200 opde snelweg moet kunnen. In gebieden waar landsgrenzen niet gelijk lopen met bevolkings grenzen zie je vaak ook politieke instabiliteit ontstaan. Denk aan Israel, Kenya, Joegoslavie. Voor wereldwijde problemen zijn er wereldwijde overlegstructuren. En dat is prima. Maar voor locale zaken meot je lokale politiek & budgetten hebben. Daarom hebben de meeste landen ook sub-regios met eigen bestuur & financien in de vorm van steden, gemeentes, provincies en staten.

haha, het hele idee van landen afschaffen. Makkelijker gezegd dat gedaan. Hoe gaan we dan heten, of heten alle landen samen gewoon 'de wereld'? Welke taal gaan we dan spreken? Hoe ga je dit samenvoegen? Welke muntsoort gaan we gebruiken? Wie regeert er dan? Enfin. Een heel, heel slecht idee om dit af te schaffen en tevens onmogelijk haalbaar. De hele charme van deze wereld is JUIST dat er zoveel landen zijn waar alles verschilt, waar verschillende talen en dialecten gesproken worden, dat je lekker op vakantie kan naar het BUITENland. Inderdaad, er zijn mondiale problemen. Een nauwe samenwerking is hiervoor de oplossing. Denk je dat al deze problemen opgelost zijn, of makkelijker op te lossen zijn als we de ieder land in de wereld hetzelfde noemen? Ik denk van niet.