Waarom is het niet mogelijk om je stem uit te brengen met Digid?

Weet jij het antwoord?

/2500

Niet iedereen heeft een pc, plus het zal ook wel iets te maken hebben met de veiligheid. De Cyber security van tegenwoordig is ook niet meer optimaal

Jij moet je stem vrij en geheim uit kunnen brengen. Door stemmen via Digid toe te staan kan niet (100%) gecontroleerd worden dat a) Jij zelf wel degene bent die stemt. (Je wachtwoord kan (onder druk) ontfutseld zijn) b) Je stem wel geheim is. (Kijken er geen anderen mee op je scherm ?) c) Jij wel vrij bent om te stemmen. Wordt jij niet door anderen onder druk gezet ? De afgeschermde omgeving van het stemhokje biedt die garanties wél, of in elk geval zoveel mogelijk.

Onze overheid onderzoekt al jaren de mogelijkheden van online stemmen met je DigID. Er zijn redenen waarom dit nog niet kan. Beïnvloeding Ten eerste is er in Nederland een wet waarin staat dat je niet beïnvloed mag worden als je jouw stem uitbrengt. Als je achter je computer zit, kan het zomaar zijn dat bijvoorbeeld een familielid je dwingt om op een bepaalde partij te stemmen. Privacy Door te stemmen met DigiD kan – via een achterdeur – achterhaald worden op welke partij een individu heeft gestemd, terwijl dat volgens de grondwet geheim moet zijn. Je kunt proberen het systeem zo te ontwerpen dat een stem niet te herleiden is naar een burger, maar dat valt niet te garanderen en ook niet te controleren. Hackers en fraudegevoeligheid Malware kan een stem in theorie aanpassen of verwijderen, zodat hij niet wordt ingestuurd.

Toegevoegd op 18 februari 2019 11:05: bron
Bronnen:
https://www.nrc.nl/nieuws/2017/03/31/digit...
https://opiniez.com/2016/05/24/wanneer-gaa...

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100