Is er nou meer misdaad dan 100 jaar geleden?

Dit vraag ik me af omdat er meer hangjongeren zijn en jongeren niet zo streng meer worden opgevoed

Weet jij het antwoord?

/2500

Nee. Ik leerde altijd van mijn hoogleraar: de kranten hebben maar één voorpagina. Met andere woorden: de ergste dingen hoor je en de rest niet en mensen zijn ook nog steeds sensatiegericht. In feite is er weinig veranderd. Natuurlijk is er meer welvaart die arme mensen aantrekt die ook in die welvaart willen delen. Arm contra rijk is ook altijd geweest ( iedereen heeft een Apple en ik niet!). Hangjongeren zijn meestal maar crimineel ( als ze dat al zijn natuurlijk, de meeste hangen alleen maar) tot ze 23 zijn. Dan is hun frontale cortex ( een deel van de hersenen) volgroeid en daarna doen ze weer normaal. Misschien dat in tijden dat men godsdienstiger was er een grotere rem was zich te misdragen, maar ook dat is betrekkelijk. In landen met de doodstraf is men echt niet braver dan elders en in landen met lijfstraffen en handen afhakken enzovoort komen ook misdrijven en overtredingen voor. Strenger straffen bijvoorbeeld helpt niet al roepen bange politici van wel en daar maken ze de burgers weer bang mee. Wel verandert het soort misdrijven Nu er meer wapens in omloop zijn zie je meer lieden met een handvuurwapen of mes. Ik herinner me de tijd dat een inbreker keurig in pak met een koevoet in zijn tas en een paar inbrekers sleutels een kraakje ging zetten. Geen druppel bloed, dat was zijn eer te na.

Nee, misdaad is van alle tijden en is er dus altijd geweest. Wel is het zo dat we nu meer strafbepalingen kennen dan honderd jaar geleden, en dus meer gedragingen strafbaar zijn (milieudelicten bijvoorbeeld zijn niet altijd strafbaar geweest). Er is dus misschien meer gedrag dat nu als crimineel bestempeld wordt waar dat eerst niet zo was. Crimineel gedrag is van alle tijd, evenals de roep om hardere straffen.

Ja er is meer misdaad. 40 jaar geleden waren er bussen en treinen maar conducteurs werden niet in elkaar geslagen,ook moesten er geen camera's worden geinstalleerd. 40 jaar geleden kon de champetter nog de orde handhaven bij een voetbalmatch.Nu heb je soms een ganse rijkswachtkazerne nodig. 40 jaar geleden bestonden er nog geen car en homejackings! 40 jaar geleden kon je nog rustig op de bus staan wachten zonder de angst om opgeblazen te worden! 40 jaar geleden moesten dokters en apothekers met wachtdienst zich niet beroepen op speciale bescherming. .... Toegevoegd na 11 uur: Het geweld en moorden (oa Mexico) in verband met de internationale drugshandel. Onze gevangenissen puilen uit van dit soort mannen die daarin verwikkeld zijn! .... Toegevoegd na 11 uur: Een vooraanstaand criminoloog zegt: „Wat onmiddellijk opvalt bij een beschouwing van de misdaad over de hele wereld, is een alles doordringende en hardnekkige toename op alle fronten. Eventuele uitzonderingen zijn zeldzaamheden en lopen de kans weldra overspoeld te worden door het opkomend getij” (The Growth of Crime, New York, 1977, Sir Leon Radzinowicz en Joan King, blz. 4, 5). Dit is een werkelijke toename, niet slechts een kwestie van betere berichtgeving. Het is waar dat er ook in vorige generaties misdadigers zijn geweest, maar nooit tevoren is de misdaad zo diep in de samenleving doorgedrongen als thans. Toegevoegd na 16 uur: Vroeger werd er ook veel naar school gefietst.Fietsdiefstallen kwamen sporadisch voor. Nu ondanks alle sloten en grendels op de fietsen,is dit schering en inslag!

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100