Het is een logische gedachte, dat als machines het werk van mensen overnemen, de mensen die dat werk deden overbodig worden, en er werkloosheid ontstaat. Als we allemaal gaan emailen en digitaal onze bankzaken gaan regelen, zullen er veel postbodes en bankmedewerkers ontslagen moeten worden.
Maar met de automatisering verandert ook de maatschappij. Er is dus alleen maar sprake van een verschuiving van de arbeidsmarkt, en het is voor de overheid van belang om naar de toekomst te kijken en b.v. tijdig veranderingen door te voeren in in het onderwijs, en omscholingsprojecten op te zetten.
De postbodes en de werknemers die vroeger met de hand allerlei werk deden, raken dus hun baan kwijt, maar de automatisering schept ook volop banen. Hardware en software moet bedacht, gemaakt en onderhouden worden. En telecom- en internetproviders hebben veel mensen nodig voor b.v. hun helpdesks.
En omdat de maatschappij verandert, komt er ook allerlei andere werkgelegenheid. Denk aan fabrikanten van kant-en-klaar-maaltijden, pizzabezorgdiensten, hondenuitlaatservices, en niet te vergeten het enorme aantal banen in de kinderopvang.
En vooral moet je niet vergeten dat o.a. dank zij de ICT we steeds ouder worden, door betere medische technieken. Dat schept enorm veel banen in de zorg. In 10 jaar tijd een toename van 38%, met nu een totaal aantal banen in de zorg van 1,4 miljoen, en zelfs een dreigend tekort in 2020.
Automatisering is ook niet iets van vandaag of gisteren. Dat is al jaren aan de gang, en er is nog nooit aangetoond dat het een negatieve invloed heeft op de werkgelegenheid. Je veronderstelling is dus heel begrijpelijk, maar de praktijk leert dat het anders werkt.