Wanneer zijn de Nederlandse woorden die eerst met een k werden geschreven en nu met een C worden geschreven, gekomen?

Zoals woorden als kompakt.. konsekwentie..
Ik neem aan dat we woorden uit andere talen als Frans en Engels over gingen nemen, maar wanneer en waarom? En wie heeft dat bedacht dat dit slimmer/handiger is?

Is het dan nu ook verplicht om al die woorden met een c te schrijven? of mag het nog steeds met een k?

Niet dat het perse wil, maar gewoon nieuwsgierig;)

(ik lees nu een stuk uit 1970 en daar worden de k's nog gebruikt;) )

Weet jij het antwoord?

/2500

sinds de 21e eeuw worden steeds meer woorden die met een 'k' waren geschreven, zoals; 'produkt' met een c geschreven. sinds 2005 van de laatste editie van het groene boekje, is dit officieel geworden.

de woorden die jij noemt zoals kompakt en konsekwentie zijn zoals je zelf al zegt afkomstig uit een andere taal. Daarom worden ze geschreven met een C om het zoveel mogelijk op het origineel te laten lijken. In de jaren 70 echter was het modern om zulke woorden te "vernederlandsen", zodat het toen met een K werd geschreven.(en de mensen wisten toch wel wat je bedoelde)

Dit vakje is te klein voor het k/complete antwoord. Maar Wikipedia heeft er een heel artikel over. De samenvatting is dat in Germaanse tijd alleen de K bestond en dat onder Latijnse/Romaanse invloed de C erbijgekomen is en dat sommige C woorden weer germaniseren naar K woorden. Maar nu komen er door het Engels (een geromaniseerde germaanse taal) weer C's op.

Bronnen:
http://nl.wikibooks.org/wiki/Nederlands/Sp...
http://www.nederlandsewoorden.nl/index.php...