Hoe komt het dat de krant van maandag altijd zo dun is?

Door de week zijn de kranten veel dikker dan op maandag, terwijl daar het nieuws van 1 dag in behandeld wordt. Op maandag zou je dan verwachten, dat de krant veel dikker zou zijn omdat het nieuws van zondag ook behandeld moet worden. De helft van de maandagkrant bestaat ook nog uit sport, dus vraag ik mij af, hoe kan dit?

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

Dat er in het weekend minder nieuws is, is natuurlijk onzin. Juist op het gebied van kunst en cultuur, maar ook in b.v. de categorieën (verkeers)ongevallen en criminaliteit gebeurt er juist extra veel. Genoeg stof dus voor extra pagina's dus, ook voor achtergrondartikelen en interviews! De reden dat de kranten 's maandags toch zo dun zijn, is vooral een praktische: de meeste journalisten zijn op zaterdag en zondag vrij. Alleen sportjournalisten hebben het juist in de weekends bijzonder druk. De maandagkrant moet uiterlijk zondagsavonds naar de drukker en moet in het weekend worden geschreven. Het zijn dus vooral praktische overwegingen waarom kranten ervoor hebben gekozen om 's maandags een dunnere krant uit te geven. De zaterdagedities zijn meestal extra dik, met veel achtergrondartikelen en interviews. Omdat die artikelen minder tijdgebonden zijn, kunnen journalisten daar de hele week aan werken. Bovendien hebben lezers tijdens de weekends meer tijd om de krant te lezen.

In het weekend (en vooral op zondag) zijn de meeste zakelijke instellingen niet open, is de beurs niet open en worden weinig belangrijke afspraken gemaakt. De maandagkrant wordt dus gevuld met sport (hoera, dan hebben ze nog wat) en ongelukken en weerrampen en andere dingen die zich niet aan een vrije zondag houden. Toegevoegd na 48 seconden: Met de belangrijke afspraken bedoel ik dus ook de politieke bijvoorbeeld. De politiek heeft ook weekend en alleen de ZEER belangrijke (en onverwachte) zaken gaan door.