Kan een telemarketeerbedrijf of iemand van een "goed doel" toestemming krijgen om je kiesrecht te gebruiken? (zie vraag).

Enige tijd geleden werd ik gebeld door een telemarketeer, een vrouw. Zij gaf zich uit voor een medewerkster van Amnesty international. Zij legde me uit dat Amnesty meer dan ooit werkt aan mensenrechten en ze vroeg mij of Amnesty voor dat doel gebruik mocht maken van mijn kiesrecht. (Ja heel vaag dit). Ik zei "Nou ,daar wil ik even over nadenken hoor" en prompt kreeg ik het bel-me-niet register en was het gesprek ten einde.

Ik heb contact opgenomen met Amnesty en zij wisten nergens van. Het is wel zo dat alleen officiele instanties gebruik mogen maken van het bel-me-niet register.

Ik vraag me dus af wie hier dan wel achter zit, hoeveel mensen er zijn gebeld en die wel ja hebben gezegd en of dit zomaar kan. Kun je telefonisch zomaar iemand machtigen je kiesrecht te gebruiken. (Ik zou het nooit doen, maar das een ander verhaal) ?

Weet jij het antwoord?

/2500

Vaag verhaal. Om welk kiesrecht gaat het? Bij verkiezingen (gemeente/provincie/ 2e kamer) kun je alleen een andere persoon machtigen om voor je te stemmen. Schriftelijk, met handtekeningen. En dan mag de gemachtigde niet meer dan een maximum aantal gemachtigde stemmen uitbrengen (max. 3 dacht ik).