Is het mogelijk om zonder notaris een onzin vereniging op te richten en deze bij de kvk in te schrijven en wat kunnen daarvan de gevolgen zijn?

Vriendin van mij wil graag een kvk nummer hebben. En nu wil ze daarvoor een vereniging oprichten. "De Verenigde Bankhang Associatie" of zo iets.

Ze zegt dat het een vereniging moet zijn omdat bij een bedrijf de belastingdienst komt kijken. En om een stichting op te richten heb je een notaris nodig. Bij een vereniging niet. Het oprichten van een stichting kost zo €300 maar omdat je bij een vereniging die notaris niet nodig hebt kost dat niets.

Kan dat zo maar? En wat kost zo'n grapje? Moet eerlijk bekennen dat ik het zelf wel een geinig idee vind. Wat is het risico als je zoiets doet.

Weet jij het antwoord?

/2500

Met een heel overtuigend lulverhaal moet dat kunnen. Je kunt zonder notaris een vereniging oprichten, met of zonder onzin-statuten. Inschrijven bij de KvK kost eenmalig 50 euro. Via de website kan een inschrijfformulier worden gedownload. Bij een vereniging zijn er meestal 2 nodig: 1 inschrijfformulier voor de vereniging en 1 voor de persoon (functionaris) die bij de vereniging een functie uitoefent. Je kunt de formulieren thuis invullen, maar niet opsturen. Je moet ze ter plekke op het kantoor ondertekenen. Hiervoor maak je een afspraak en tijdens die afspraak wordt nog doorgenomen wat het doel van de inschrijving is. Je moet dus niet op papier iets verzinnen, maar ook face-to-face je leugen kunnen, willen en durven volhouden. Eerlijk zeggen dat je een onzin-vereniging opricht om een Makro-pasje te kunnen bemachtigen gaat je natuurlijk geen KvK-nummer opleveren. Dus in theorie kan het, maar daar moet je voor liegen en dus mag het niet. Behalve het halen van pasjes van de groothandel (Makro, Sligro, Staples) zie ik verder geen voordelen aan het hebben van een KvK-nummer voor een niet-ondernemer. En dan is het maar de vraag of je die 50 euro KvK-kosten wel terugverdient met je inkopen bij de groothandel. (De genoemde prijzen zijn altijd exclusief btw, maar die btw moet je bij het afrekenen wel gewoon betalen! Op levensmiddelen is dat 6%, op kleding, elektronica etc. is dat 21%)

Bronnen:
https://www.kvk.nl/inschrijven-en-wijzigen...

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100