Wat weet de persfotograaf precies van de personen die hij fotografeert?

In de Volkskrant van vandaag (23 maart) staat een foto van een jonge vrouw die op het verder lege perron van Amsterdam Centraal een boek leest met klaarblijkelijk in het boek aantekeningen maakt cq onderstreept. Het onderschrift van deze door Guus Dubbelman gemaakte foto komt erop neer dat de betreffende vrouw 'een studente' is, dat zij van 'de nood een deugd' heeft gemaakt, en dat ze 'verder werkt aan haar scriptie'. Een tijdje geleden stond er een foto in de krant waarop uit een gebouw vluchtende vrouwen met kinderen in hun armen te zien waren (één vrouw had twee kinderen van baby's in haar armen). Het onderschrift sprak van 'moeders met hun kinderen'. Betekent dit nu dat de de betreffende fotografen met hun 'subject' hebben gesproken, dat zij hebben genoteerd wie ze zijn en wat ze doen en dat ze dat mét de foto meesturen aan de krant? Of dat ze er later naar gevraagd worden door de fotoredacteur? Of is er sprake van 'vrije fantasie'?

Toegevoegd na 1 uur:
Mogelijk dat in dit specifieke geval de fotograaf met haar heeft gesproken. Er staat immers ook dat ze naar "Driebergen" wil. Ik zoek antwoord op de algemene vraag die ik stel!

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

Ik denk, hoop en verwacht dat de fotograaf de persoon in kwestie even aanspreekt na het maken van de foto. Al is het maar om even te vragen of ze bezwaar heeft om in de krant te komen, maar ook om wat achtergrondinformatie te vragen. De fotoredacteur heeft geen mogelijkheid om te achterhalen wie er op de foto staat, behalve als de fotograaf dat gevraagd heeft (en waarom de andere dingen dan niet gelijk gevraagd?) Toegevoegd na 2 minuten: In geval van de moeder met kinderen zou er wel sprake van vrije fantasie kunnen zijn. Het zouden ook de kinderen van de buurvrouw kunnen zijn, maar de conclusie dat het haar eigen kinderen zijn ligt erg voor de hand. Bovendien kan 'hun' ook slaan op kinderen die zij onder haar hoede heeft op dat moment. Een schooljuf gaat met 'haar' kinderen naar het zwembad.

Meestal is er sprake van bedenksels.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100