Om welke redenen doet te wereld niets tegen het geweld in Syrië?

Waarom wel in Libië en niet in Syrië?

Toegevoegd na 1 minuut:
te is de!

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

De vraag waarom de wereld niets doet tegen het geweld in Syrië is lastig te beantwoorden. In het geval van Libië wilde het overgrote deel van de bevolking dat kolonel Gaddafi vertrok. In Syrië is minder duidelijk wat de bevolking wil. Assad heeft nog behoorlijk wat steun onder de bevolking van het land. Bovendien is militair ingrijpen bijna onmogelijk. De troepen van Assad bevinden zich vooral in de steden, dus tussen de bevolking. Het uitvoeren van luchtaanvallen (zoals in Libië) op het leger van Assad zou leiden tot talloze doden onder de burgerbevolking. Maar er speelt nog veel meer. Op de achtergrond zijn het vooral Rusland en China die zich binnen de Verenigde Naties verzetten tegen resoluties om een einde te maken aan het geweld in Syrië. De laatste resolutie van de VN Veiligheidsraad haalde het niet, omdat Rusland gebruik maakte van zijn vetorecht. Verder zijn Amerika en Europa huiverig om opnieuw betrokken te raken bij een oorlog in het Midden Oosten: de laatste oorlog in Irak heeft talloze militairen (en burgers) het leven gekost. Ook veel Moslimlanden zijn overigens tegen een militair ingrijpen door "het Westen". Daarbij komt ook de dreigende houding van Iran tegenover het Westen: het land zou over kernwapens beschikken. Onder druk van veel westerse landen en Amerika, heeft de Arabische Liga dit keer het voortouw genomen om de geweldsspiraal te keren. De Arabische landen hebben zelfs Rusland overgehaald om ermee in te stemmen dat president Assad verder onder druk wordt gezet. Maar in de afspraken is wél vastgelegd dat geen "buitenlandse militaire interventie" mag plaatsvinden. Met deze afspraken (waaronder een staakt-het-vuren) in de hand, hoopt de Arabische Liga dat de VN Veiligheidsraad opnieuw een resolutie in stemming zal brengen, maar dit keer met de steun van Rusland en China. Dat zou het mogelijk moeten maken om waarnemers van de VN naar Syrië te sturen. Kortom, het hele Midden Oosten is en blijft een kruitvat, en er is maar een klein vonkje nodig om een flinke (wereld?)oorlog te ontketenen.

Bronnen:
http://www.nu.nl/buitenland/2760309/moskou...

Daar hadden we het tijdens aardrijkskunde over! Mijn docent zei dat er een unie is over heel de wereld (naam kwijt, iets van verenigde naties) en daar zijn bijna alle landen van de wereld lid van. Het doel van deze unie is om oorlog te voorkomen etc. Ze willen wel wat doen, maar 2 belangrijke landen willen niet meedoen (rusland en china) en omdat zij het niet willen, gaat het niet door.

Bronnen:
Aardrijkskunde leraar, is school toch...

Inderdaad door de unie. Voornamelijk door Rusland eigenlijk. Syrië koopt zijn wapens bij de Russen. Dus eigenlijk hoe meer geweld, hoe meer geld voor Rusland.

Het is beter als de zittende president blijft, hij is van een etnische minderheid in Syrië, als er een andere president komt, komt er alleen maar meer strijd!

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100