Wat te doen tegen aanrakingen (NIET SEKSUEEL) van collega?

Ik heb op het werk een collega die heel handtastelijk is. Nogmaals niet in de zin van ongewenste seksuele intimiteiten.

Maar gewoon hand op de rug of schouder aanstoten en dergelijke. Maar op de een of andere manier kan ik dat van hem niet hebben. Ik weet niet waarom niet...
Ik gruwel ervan als hij mij aanraakt.

En ik heb dat vaker bij bepaalde personen. Het is dan nog niet eens dat ik die persoon niet mag. Want sommige zijn echt wel aardig. Maar ik wil gewoon niet dat ze mij aanraken.

Terwijl een ander of meerdere collega's dat wel mogen. Ik heb al een keer gevraagd of hij mij niet wilde aanraken (ik had expres gewacht totdat er niemand bij was om hem niet voor schut te zetten) en toen werd hij alsnog boos. "Ja maar Klaas mag het wel!" Van Klaas kan ik het hebben en van hem niet.
Echt geen idee waarom niet.

Maar hij blijft het doen.
Ligt het aan mij? Is dat raar dat ik dat niet wil, terwijl anderen het wel mogen?
Miet ik het maar laten of toch niet?

Toegevoegd na 1 minuut:
@moderators Ik heb als categorie "samenleving" gekozen. Wist niet welke categorie juist was.

Weet jij het antwoord?

/2500

Nee, je hoeft dit niet te laten gebeuren. Nogmaals aanspreken en zeggen dat je door hem niet aangeraakt wil worden, omdat je dat intimiderend vindt, op de manier zoals hij dat doet. Blijft hij echter volharden, dan mag je er gerust je leidinggevende over aanspreken.

Sommige mensen praten met handen en voeten en zijn dan ook erg makkelijk met aanraken. Het gaat dan voor hen soms automatisch zonder enige bijbedoeling. Ze zijn onbewust te vriendschappelijk. Jouw reactie herken ik heel goed. Ik wil ook niet, dat ze, hoe onschuldig ook, "aan mij komen". Toch moet je voor jezelf opkomen, want iedere keer schiet je in de stress als het weer gebeurt. Spreek hem er nogmaals op aan. Mocht dat niet helpen: De Arbowet geeft aan, dat werkgevers een "vertrouwenspersoon" moeten aanstellen. Deze mensen krijgen trainingen om mensen te helpen en ook anderen aan te spreken op hun gedrag. Mocht er ondanks dat niet zo iemand zijn zou ik met de arbo-arts praten (elke werkgever is aangesloten bij een Arbo-dienst). Ik zou er zelf niet direct de meerdere op aanspreken, vooral omdat je dan ongewild misschien een "pestsfeer" creëert en dan ben je nog verder van huis.

Jouw reactie herken ik heel goed. Wat betreft het ongewenst gedrag, als die ander dat niet wilt moet diegene het tegen die persoon in kwestie zeggen dat die moet stoppen. Want als die hier niks over hoort zal die gewoon doorgaan want die weet immers niet dat diegeen dat wel of niet goed vind? Ikzelf heb dat ook gehad. Spreek dus ook uit ervaring. Waarom ik dat van de een wel kan accepteren en van de ander niet, dat weet ik niet. Dat is van mijn kant uit meer een gevoelskwestie. Je moet wel voor jezelf opkomen, want iedere keer schiet je in de stress als het weer gebeurt. Bewust of onbewust. Mocht het aanspreken voor jou gevoel niet helpen: De Arbowet geeft aan, dat werkgevers een "vertrouwenspersoon" moeten hebben hiervoor. Deze mensen krijgen trainingen om mensen te helpen anderen op hun gedrag aan te spreken in situaties waar dat nodig lijkt te zijn. Als die er niet is kan je eventueel naar een Arboarts gaan (elke werkgever is aangesloten bij een Arbo-dienst). Ikzelf heb dat gedaan toen ik bij een sociale werkvoorziening werkte ergens. Daar ben ik naar de Arboarts gegaan en overlegt wat te doen en het probleem neergelecht. Mijn probleem is toen opgelost gelukkig en het is nooit meer voorgevallen.

Meerdere keren gewaarschuwd, tijd voor stap 2. Bereid je goed voor op de de volgende keer : Een tik of een knietje. ( Een tik is een waarschuwing, een knietje is duidelijker en kan heel pijnlijk zijn. ) Dat is het meest effectieve antwoord als een man kennelijk niet luistert. ------------------------ Beste HeerV, natuurlijk zijn er regels en wetten, geschreven en ongeschreven. Respecteer mijn ruimte, respecteer mij! Ieder mens heeft een bepaalde ruimte 'eigen' ruimte om zich heen, er zijn mensen die dat niet voelen of weten en er zijn mensen die het nog verder pushen met aanraken. En dat hoeft in eerste instantie helemaal niet anders dan vriendelijk bedoeld te worden. Er zijn prima cursussen die je zelfbescherming leren , die je leren hoe te handelen op zo'n moment. Een daarvan is 'n knietje geven. Aiaiai , werkt prima, maar ook een sport als bv judo kan je handvatten geven om deze collega letterlijk op afstand te houden. Je hebt al een paar keer aangegeven dat je niet aangeraakt wilt worden. Prima, dat hoeft dus niet meer, aan voldaan. -----Volgende stap is een tik uitdelen of een knietje geven----- Simpel, zeer effectief en bijzonder pijnlijk, dus zou je het als laatste redmiddel kunnen zien: Ter Verdediging. Zou je kunnen boksen, zou je ook een tik kunnen uitdelen. Ter Verdediging. HeerV, laat je niet kisten en succes!

Bronnen:
http://www.girlscene.nl/p/10433/girlpower_...

gebruik hiervoor de feedbackmethode, geef aan wat jij voelt, geef aan wat dat met jullie relatie doet, geef aan wat jij wilt vraag hoe hij dit kan veranderen je valt hem niet aan hiermee, maar houd het bij jezelf. je maakt hem deelgenoot van wat jij ervaart en zoekt uiteindelijk samen naar een oplossing.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100