-Moet 'Ietsisme' de religie van de toekomst worden ?

-Onze kerken lopen leeg .
-De vraag of een (persoonlijke) god bestaat kan geen uitsluitsel krijgen .
-En anderzijds zijn de klassieke opvattingen van een (persoonlijke) god voor de moderne mens te naïef en onlogisch .

Weet jij het antwoord?

/2500

Religie is DE satan van deze wereld, dus nee.

'Moet dit' Nee. 'KAN' het: Ja. Vind ik het een goede ontwikkeling: Niet echt. Ik ben dan oo atheist, en ga er vanuit dat ik gewoon weg ben na mijn dood. Ik heb geen behoefte aan een verklaring waarom ik op aarde ben, wat er na mijn leven is, of voor mijn geboorte was. Als anderen er behoefte aan hebben, dan moeten ze de gemeenschap van ietsisten oprichten om na te denken wat dat iets dan zou moeten zijn dat er is. Grappige hierbij is: Door te zeggen er is iets, ben je meteen bezich om een godlike entity te creeeren, allen ga je nu van een fysische entiteit uit die het leven omvat. In mijn beleving een kwestie van naamgeving & definitie :)

Wat bedoel je met religie van de toekomst? Dat iedereen verplicht wordt om in het ietsisme te geloven of wat? Ik denk overigens dat het beter is als er helemaal geen religie meer is.

Volgens mij is het iets-isme, of Klei je eigen God (soms ook 'Wees je eigen God') al de religie van NU, en niet zozeer van de toekomst, al verwacht ik dat het nog wel breder zal gaan verspreiden ;althans in Nederland. Soms zuiver religieus geörienteerd, soms wat meer spiritueel, maar soms wordt ook het hele paranormale spectrum erbij getrokken ; net wat je leuk en lekker vindt, Het is een beetje de 'rijsttafel' van de religie. Heel persoonlijk,en ook niet altijd even praktisch, maar het past wel bij het zelfstandig denken (al dan niet gehinderd door kennis van zaken) dat we sinds de individualisering in de jaren 60 geleerd hebben. Alleen zal het ietsisme door zijn aard en karakter (individualiteit, interpretatieuitvoering) niet snel de vormen van ee ngeorganiseerde religie aannemen, en daarmee nauwelijks een echte concurrent worden van de bestaande grote religies.

Het feit dat kerken leeglopen zeg niet zo veel over het leeglopen van het geloof, wellicht hebben we geen kerk meer nodig om het geloof in ons leven te laten.

Als mensen niet alleen rechtop kunnen lopen en ze hebben een stok nodig om op te steunen, dan snijden ze die stok maar uit een tak. Maar dan heeft het niets meer met het christelijke geloof te maken (gelukkig), maar ik hoop dan wel, dat men de oude leerstellingen dan ook loslaat. Dat zal wel, want dat is allemaal veel te moeilijke kost voor de gemiddelde mens die niet zonder geloof kan.

Bijna goed, Ietsisme, moet nog worden tot Nietsisme, dan wel... Dat is de religie van de toekomst...

Ha, die Valere; Persoonlijk beleefd geloof en geloofjes hebben de toekomst. Als mensen dat in groepen willen delen moeten ze dat vooral lekker zelf weten, maar wat mij betreft in de toekomst geen grote religieuze instituties met macht meer. We hebben daar in de geschiedenis genoeg ellende van gezien.

er moet niks.... als een levensbeschouwing voor jou werkt, dan hang je hem aan. Als een levensbeschouwing (welke dan ook) alleen maar aangehangen wordt omdat je vader, de buurman, de dominee of imam het zegt of zelfs afdwingt, DAN zit je fout...dan werkt hij niet voor jou.... en zeker niet voor de mensen om je heen, je wordt dan onuitstaanbaar, je bent dan los van de oorspronkelijke ideeen van je geloof. Je wilt alleen maar gelijk hebben..... Durf te denken....