Wat heeft de stroomprijs met derivaten, opties en futures te maken?

In een krantenartikel las ik net het volgende:

"De Nederlandse energiebedrijven vrezen dat elektriciteit om nog een heel andere reden fors duurder wordt. De Europese Commissie werkt aan nieuwe, strengere regels voor de handel in derivaten, zoals opties en futures. Die regels dreigen energiebedrijven met hoge extra kosten op te zadelen. Alleen in Nederland zou het om 2 à 3 miljard euro per jaar kunnen gaan. Dat zou, als de energiebedrijven die kosten volledig doorberekenen aan de verbruikers, de rekening per huishouden nog eens enkele honderden euro’s per jaar hoger kunnen maken."


Ik zie het verband niet, maar nou snap ik al die financiële windhandel sowieso slecht. Wat hebben de genoemde zaken nou met de energieprijs te maken? Die baseer je toch gewoon op je productiekosten e.d.? (Even simpel gezegd)

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

Er wordt flink gehandeld in energie, en er is zelfs een beurs voor. (APX-endex) Leveranciers van energie handelen in stroom, en dat kan ook indirect. Omdat het niet handig is, om een centrale steeds aan en uit te zetten, levert centrale A aan centrale B, als er overcapaciteit is, en centrale B tekort komt. Dit soort zaken worden met opties en futures geregeld. Centrale A (of maatschappij) spreekt b.v. af met centrale B, dat ze energie mogen verkopen, tegen een vooraf vastgestelde prijs, binnen een termijn van b.v. 2 jaar. Dat kan voordelig zijn voor A (een minimumprijs staat vast) en ook voor B. (de maximumprijs staat ook vast) Die opties hebben zelf ook weer een bepaalde waarde. Want als er in een optie is geregeld, dat A voor bedrag X energie van B mag kopen, en de energieprijs stijgt, dan wordt die optie automatisch meer waard. Mocht A binnen de termijn die energie niet nodig hebben, dan kan altijd de optie nog worden verkocht, aan een maatschappij die wel om energie zit te springen. Het doel van opties (ook bij aandelen) is om je in te dekken, tegen te grote schommelingen in prijs. Dat kost dus geld, maar het is een soort verzekeringspremie. Het kan best zo zijn, dat de energieprijzen hiermee in de hand gehouden worden, maar de EC gaat natuurlijk niet voor niets bepaalde handel verbieden. Waarschijnlijk loopt het uit de hand, en gaan die opties een eigen leven leiden. Met heel veel speculeren, en mogelijk oordeelt de EC, dat dit niet in het belang is van de consument.