Moet je van een overledene het paspoort inleveren?

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

U bent verplicht om het paspoort van de overledene in te leveren bij afdeling Burgerzaken van Uw gemeente. Zie bijgevoegde link van de Rijksoverheid. http://www.rijksoverheid.nl/onderwerpen/paspoort-en-identificatie/vraag-en-antwoord/wat-moet-ik-doen-met-het-paspoort-van-iemand-die-overleden-is.html

Ik weet niet wat er in de wet staat, maar mijn opa is in 2006 overleden en mijn oma heeft zijn paspoort bewaard. Tot op heden heeft zij op geen enkele wijze een verzoek om het paspoort in te leveren ontvangen.

Een paspoort moet je volgens mij nooit inleveren. Wel moet je het "onklaar" laten maken, d.m.v. een inkeping te laten maken. Dit wordt ook gedaan als je een nieuw paspoort hebt aangevraagd.

Ja, dat moet je inleveren om identiteitsfraude te voorkomen: U bent verplicht om een paspoort of identiteitskaart van iemand die is overleden, in te leveren bij de afdeling Burgerzaken van de gemeente. Moment van inleveren reisdocument U hoeft het reisdocument pas in te leveren als u het niet meer nodig heeft bij het regelen van zaken waarbij identificatieplicht bestaat, zoals het opheffen of overschrijven van rekeningen. U krijgt geen oproep om het paspoort of de identiteitskaart in te komen leveren. Voorkomen van identiteitsfraude In de Gemeentelijke Basisadministratie Persoonsgegevens (GBA) wordt melding gemaakt van het overlijden. Dit voorkomt dat er identiteitsfraude kan worden gepleegd met de identiteit van de overledene.

Bronnen:
http://www.rijksoverheid.nl › ... › Vraag...

Een paspoort moet na overlijden door de nabestaanden ingeleverd worden bij de afdeling Burgerzaken van de gemeente. Ook de identiteitskaart van de overledene moet worden ingeleverd. Nabestaanden die het paspoort willen houden kunnen het bij deze afdeling ongeldig laten verklaren. Kinderen die bijgeschreven stonden op het paspoort van de overledene moeten worden bijgeschreven op het paspoort van de overblijvende ouder. Is dit niet mogelijk dan krijgen zij een zelfstandig reisdocument. Overigens krijgt u geen oproep het paspoort of de identiteitskaart in te komen leveren, u moet zelf het initiatief nemen.

Bronnen:
http://www.kennisring.nl/smartsite.dws?id=57694