Waar slacht de halal slager zijn beesten, in een slachthuis of achter in de slagerij? En waarom is dit toegestaan in Nederland.

Zijn er geen strenge regels voor de manier waarop dieren geslacht moeten worden ? Onze regering kennende hebben ze hier vast wel richtlijnen voor. Kan me dan ook niet voorstellen dat het onverdoofd slachten van dieren toegestaan is in Nederland.

VRAAG LOS ZIJN VAN WELKE RELIGIEUZE ASPECTEN DAN OOK!

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

Er zijn 65 legale halalslachterijen in Nederland. Deze slachterijen hebben ontheffing aan moeten vragen om onverdoofd te mogen slachten. In de halalslachterijen let HIC (Halal International Controle U.A.). of er geslacht wordt conform een opgesteld Halal-kwaliteitshandboek. Dit handboek is door HIC gecontroleerd en goedgekeurd. De VWA (Voedsel Warenwet Autoriteit) houdt toezicht op het slachten, maar let alleen op de voedselveiligheid. Voor aanvullende informatie: zie artikel Volkskrant (tweede link)

Bronnen:
http://www.halalproducten.nl/index.php?opt...
http://www.volkskrant.nl/archief_gratis/ar...

De PVDD is hier druk voor aan het aktie-voeren, dat dit beter geregeld gaat worden, omdat er duizenden dieren ( m.n. kippen, koeien en kalveren) onverdoofd de keel wordt doorgesneden, en het dus lang duurt voor deze dieren het bewustzijn verliezen. Bovendien geeft het naast veel stress, ook situaties waar op ondeskundige wijze geslacht wordt, omdat er geen toezicht wordt gehouden en er (nog) geen richtlijnen voor zijn.

Die strenge regels zijn er wel, maar door de Nederlandse politiek wordt vrijheid van religie soms uitgelegd alsof godsdienstigen boven de wet moeten staan. Verandering daarin worden vaak tegengehouden door de (samen helaas nog steeds grote) christelijke partijen. De reden daarvoor is niet heel moeilijk te bedenken: ze zijn bang dat als de vrijheden van (in dit geval) islamieten worden aangetast, typisch christelijke vrijheden ook niet veilig zijn.

Grotere dieren zoals geiten, schapen, runderen en varkens (maar die zijn niet halal) mogen alleen in een slachthuis geslacht worden.

De 'halalslachter' slacht zijn beesten in het slachthuis. (Het komt overigens regelmatig voor dat er voor het offerfeest een schaap 8 hoog het balkon wordt opgesleept en aldaar de keel wordt doorgesneden, maar dit terzijde!!) Waarom zou een land dat zelf gruwelijk dierenleed tolereert (kistkalveren, bioindustrie, legbaterijen, nertsfokkerijen etc etc) zich druk maken om een dier dat onverdoofd de keel wordt doorgesneden? Dat zou pas hypocriet zijn! Liever een halalkip die tijdens zijn leven heeft mogen scharrelen en waarvan de laatste minuten kloten zijn, dan een fabriekskip die een gruwelijk leven heeft gehad maar wel netjes verdoofd om zeep is geholpen! Helaas hebben 'halal' dieren meestal dubbele pech: EN een gruwelijk bestaan, EN onverdoofd de keel doorgesneden... Tja, da's nou eenmaal de manier waarop wij in Nederland (en in het grootste deel van de wereld) met onze dieren omgaan... Ik zal er nooit aan wennen, ik zal er ook nooit aan meedoen.