Waarom hoor je overal "bin Laden is gedood" en niet "bin Laden is vermoord"?

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

Dat hoor je beslist niet overal, alleen als je je oor te luisteren legt bij de westerse woordvoerders . Het ligt aan het perspectief van degene die er een uitspraak over doet.

Dat zal politiek te gevoelig liggen. Op zich heb je gelijk, een ongewapende man doodschieten, dat is op zijn zachts gezegd moord. Je kunt je ook afvragen, wisten die soldaten dat hij onbewapend was? Persoonlijk vind ik ook dat hij vermoord is, ongeacht of ik dat wel of niet erg vind en of zijn daden wel of niet walgelijk zijn.

Hij is omgebracht. En hij is ook gedood. Tenminste als we het nieuws daarover geloven. Degenen die het met deze actie niet eens zijn zullen het moord noemen. Voor degenen die het met deze actie wel eens zijn heeft "moord" een te negatieve klank.

"Vermoord" houdt per definitie in dat er sprake is van voorbedachten rade. De vraag is dus-- is het team naar binnen gestuurd met de opdracht om de beste man om te brengen? In dat geval zou er sprake zijn van moord. Ontstond er daadwerkelijk een vuurgevecht waarbij ObL het leven liet dan zou het ook onder zelfverdediging kunnen vallen.

Amerika voert een oorlog tegen de Al Quida. Tijdens een oorlog vallen (meestal) slachtoffers aan weerszijden. Je hoort ook niet dat Amerikaanse soldaten zijn vermoord, bijvoorbeeld door een bermbom.

Het is vaak dat als iemand gewoon dood moet, dan is het gedood, maar als iemand onschuldig is en uit het niets gedood wordt, dan is het wel vermoord. Bin laden moest wel dood dus gedood, maar als bijvoorbeeld je buur gedood wordt, is hij/zij vermoord.

Heel simpel. Maar voor je rechtgevoel misschien niet juist. Moord is iets wat niet mag. Doden zoals militairen doen is met juridische toestemming om geweld te gebruiken. met andere woorden, moorden met toestemming van de regering is geen moord. De usa gaan er van uit dat zij officieel de oorlog hebben verklaard aan lieden als Bin laden. En in oorlog dood je je vijand. En vergeet niet hij was de groostte moordenaar van die dag!

Dat heet media manipulatie, ze zeggen gedood omdat dat minder negatief klink. Fox News zit vol met dit soort trucjes. Inplaats van "snipers" zeggen ze "sharpshooters" omdat dat minder gewelddadig klinkt.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100