Als iemand geen id kaart bij zich heeft als hij drank of sigaretten gaat kopen kan het hem dan geweigerd worden? (zie uitleg)

Ook al is deze persoon duidelijk oud genoeg, en daarmee bedoel ik 30+

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

Ja, dat kan geweigerd worden. Hoe dat zit: De winkelier mag om ID vragen als voorwaarde voor het verkopen van drank of sigaretten. De koper mag het tonen van zijn ID weigeren, de winkelier is namelijk geen opsporingsambtenaar. Antwoorden als 'je moet het altijd bij je hebben en tonen' gaan in dit geval dus niet op. Maar: net zoals jij niet verplicht kan worden om je ID te tonen aan de winkelier, is de winkelier niet verplicht om jou iets te verkopen als aan zijn voorwaarde voor verkoop (tonen ID) niet is voldaan.

Ik denk het wel, als je id kaart gevraagt wordt moet je die kunnen tonen, eigenlijk hoor je je id altijd bij je te hebben.

over het algemeen word alleen naar een id kaart gevraagd als de verkoper twijfelt aan je leeftijd meestal is dat 16 jaar bij drank en sigaretten. Maar ik denk niet als iemand van 30 er naar gevraagt word of je moet er wel heel jong uit zien.

Ja dat kan

Volgens mij niet, want buiten de officiele instanties mogen geen "gewone" andere burgers iemand om hun legitimatie vragen. Zij zijn hiertoe niet bevoegd.

Volgens mij ben jij als winkelier niet verplicht om iemand iets te verkopen. Dus als jij er eerst ID voor wilt zien als winkelier, of voor mijn part wil je dat je klanten eerst een kwartier de horlepiep dansen, dan mag je dat volgens mij gewoon vragen. Zo lang je het maar van tevoren aangeeft, en zo lang het maar geen discriminatie op verboden gronden is. Mensen weigeren die zich niet willen identificeren is volgens mij best toegestaan, zo lang je het maar zonder aanziens des persoons doet. Als jij alleen van Marokkanen of alleen van vrouwen of alleen van homo's of zo identificatie wilt zien en van de rest niet, dan komt artikel 1 van de grondwet (gelijkheidsbeginsel) om de hoek kijken. Of een klant eraan meewerkt is iets anders; een winkelier mag natuurlijk niet van jou EISEN DAT je je ID laat zien, maar mag volgens mij best VRAGEN OF je je ID wilt laten zien en als je dat niet wilt, je gewoon geen pakje peuken verkopen. Maar dit soort vraagstukken is altijd moeilijk, denk maar eens aan doorbitches/uitsmijters die op uiterlijk, geslacht etc. selecteren. Die komen dus normaal gesproken ook gewoon weg met pure discriminatie. Dan is er geloof ik ook nog een verschil tussen "open" en "besloten" gelegenheden, en gelegenheden met of zonder lidmaatschap. Je mag best een club opstarten voor mensen met een kromme pink en dan alleen maar mensen met een kromme pink toelaten in de club. Als jij dan een besloten feest geeft voor die club hoef je ook anderen niet binnen te laten.

De wet is daarin duidelijk beneden een bepaalde leeftijd moet men aan die regelgeving voldoen. Indien iemand 30+ is zal er geen reden voor een ID zijn, het onderscheidt tussen iemand van 18 en 20 is wel moeilijker, dat geldt natuurlijk ook voor 16 en 17. Dus er moet een aannemelijk reden zijn om iemand voor een bepaald type aankopen zijn ID te vragen.