Wat gebeurt als de kroonprins- of prinses down syndroom blijkt te hebben?

Stel Amalia, dochter van kroonprins Willem-Alexander, blijkt bij haar eerste bevalling ooit iemand met down syndroom te baren. Wordt deze dan op basis van "de eerste neemt het stokje over" de nieuwe kroonprins? Of wordt deze ongeschikt hiervoor verklaard?

Weet jij het antwoord?

/2500

Dan wordt de volgende als die er is de troonopvolger

Niets, Willem-Alexander wordt ook gewoon koning. Hoewel Gilles de la Tourette een veel leuker effect zou geven. Maar even zonder gein, in bijzondere situaties kan de regering een wet maken waarin staat dat één of meer troonopvolgers geen Koning mogen worden. De regering kan dit alleen in een bijzondere situatie doen. De Eerste en Tweede Kamer vergaderen samen over deze wet. Ze beslissen samen of ze de nieuwe wet aannemen. Ze kunnen de wet alleen aannemen als twee derde van de kamerleden het ermee eens is. Dat staat in artikel 29 van de Grondwet: Artikel 29 GW 1. Wanneer uitzonderlijke omstandigheden daartoe nopen, kunnen bij een wet een of meer personen van de erfopvolging worden uitgesloten. 2. Het voorstel daartoe wordt door of vanwege de Koning ingediend. De Staten-Generaal beraadslagen en besluiten ter zake in verenigde vergadering. Zij kunnen het voorstel alleen aannemen met ten minste twee derden van het aantal uitgebrachte stemmen. Dit artikel is speciaal ontworpen voor gevallen waarbij gedacht moet worden aan duidelijke ongeschiktheid voor het koningsschap door lichamelijke of geestelijke gebreken. Of aan een troonopvolger met een met de belangen van land en volk strijdige houding.

Dat kun je je dan afvragen voor iedere ziekte, handicap, of wat voor omstandigheid dan ook. Wanneer zou een mogelijke troonopvolger geen Koning mogen worden? Daarvoor kan een aantal redenen zijn. Bijvoorbeeld als de troonopvolger het werk van een Koning niet kan doen omdat hij een geestelijke handicap heeft. Of als de troonopvolger het werk van een Koning niet kan doen omdat hij een ernstige lichamelijke handicap heeft. Of als de troonopvolger dingen doet die slecht zijn voor het land. Daarvoor is Artikel 29 van de Nederlandse Grondwet: Uitsluiting troonopvolging 1. Wanneer uitzonderlijke omstandigheden daartoe nopen, kunnen bij een wet een of meer personen van de erfopvolging worden uitgesloten. 2. Het voorstel daartoe wordt door of vanwege de Koning ingediend. De Staten-Generaal beraadslagen en besluiten ter zake in verenigde vergadering. Zij kunnen het voorstel alleen aannemen met ten minste twee derden van het aantal uitgebrachte stemmen.

Bronnen:
http://www.denederlandsegrondwet.nl/935300...

Hangt er dus vanaf hoe zwaar men op het moment van de opvolg-keuze aan dat syndroom tilt. Indien men het onder de, bij wet bepaalde, uitzonderingsmaatregelen klasseert dan wordt dat bepaald wetsartikel gevolgd.

Ik zag laatst bij Ivo Niemand een spaanse jonge man met het syndroom van Down, die een universitaire graad had behaald. Die jongen bedoel ik, niet het syndroom. Dus het op bezoek gaan in verre landen en het openen van een nieuwe Hema, moet toch te doen zijn, vooral in aanwezigheids van al dan niet koninklijke souffleurs. Denk niet, dat iemand het verschil merkt, misschien met uitzondering van enkele uiterlijke kenmerken.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100