Heeft iemand een soort lijst voor me die alle voor- en nadelen bevat van 16 jaar zijn? (zie uitleg)

Je kunt bijvoorbeeld naar 16+ films, je mag alcohol kopen enzovoorts..
Hoe zit het dan met de rechten die je hebt? Wat mag je wel op je 16e wat je op je 15e niet mag?

Weet jij het antwoord?

/2500

heb wel een belgische lijst gevonden, voor zover ik weet zijn er geen verschillen: Je mag seks hebben met je lief als die ook minstens 16 jaar is. Je mag een dancing of café binnengaan en een pint drinken (maar geen sterke drank). Je mag sigaretten kopen. Je mag naar films gaan kijken die ‘Kinderen niet toegelaten’ zijn. Je kunt zelf een testament opmaken. Je mag met een bromfiets rijden. Je mag zelf een bedrag van je spaarrekening halen als de rekening op jouw naam staat en door jou werd geopend. Als je ouders akkoord gaan, kun je alleen gaan wonen. Dan kun je ook zelf je kindergeld ontvangen, als je een eigen domicilie-adres hebt. De jeugdrechter kan je vanaf nu doorverwijzen naar de ‘gewone’ strafrechter. Als je een verkeersmisdrijf pleegt, kom je niet meer voor de jeugdrechter, maar voor de politierechtbank.

Bronnen:
http://www.kinderrechten.be/Content.aspx?P...

Het nadeel van 16 jaar zijn, is dat het helaas maar 1 jaar duurt. Het voordeel, dat het gelukkig na 1 jaar al over is. Hier vallen alle voor en nadelen onder!

Vanaf je 16e wordt je volwassener behandeld. Dat is zowel een voordeel als een nadeel. Een voordeel is dat er meer rekening met je wordt gehouden en een nadeel is dat 16 jarigen ook via het volwassenenstrafrecht berecht KUNNEN worden.

Het heeft geen voordelen om 16 jaar. Anders dan dingen te geloven, die niet waar zijn. Bijv. denken dat je de liefde van je leven gevonden hebt; denken dat de gehele wereld tegen je is; denken dat je het leven snapt; denken dat alle mensen die geen 16 zijn, maar jonger of ouder, uiterst stom zijn. Dat laatste hebben ze weer gemeen met mensen van 61 :-)) Toegevoegd na 1 minuut: Het nadeel van 16 jaar is duidelijk: dat het zo lang duurt voor je 17 bent.

Heb ik het zo verkeerd voor, maar 16 jaar is niet zo'n heel bijzondere leeftijd (juridisch gezien). Vanaf 18 jaar verandert er zeer veel in essentie, omdat dat nu de officiële leeftijd voor 'volwassenheid' (letterlijk: volgroeidheid) is. Dit was een twintigtal jaren geleden nog 21 jaar en ik vond dat toen al vroeg genoeg. Maar misschien ben ik altijd kind gebleven, ik ben immers nog maar 45 jaar. Het staat mooier dan dit uitgelegd op Wikipedia op http://nl.wikipedia.org/wiki/Volwassenheid

Bronnen:
http://nl.wikipedia.org/wiki/Volwassenheid

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100