Bestaat er zoiets als positieve discriminatie?

Stel, je kent iemand die is dik. Hij eet veel te veel, hij is lui, doet niet aan sporten, en gaat altijd met de bus. Is het dan positieve discriminatie om hem dik te noemen? Ik weet ook dat er mensen zijn die hier niks aan kunnen doen, maar daar heb ik het nu niet over.

Dus, als je iemand discrimineert met iets wat ongezond/slecht is voor iemand, en waar die gene iets aan kan doen. Is het dan positieve discriminatie?

Toegevoegd na 2 dagen:
Na een aantal antwoorden ben ik er dus achter gekomen dat mijn voorbeeld niks met positieve discriminatie heeft te maken. Dan houd ik het graag bij de vraag: Bestaat er zoiets als positieve discriminatie, en wanneer wordt het gebruikt?

Weet jij het antwoord?

/2500

De enige vorm van positieve discriminatie die ik ken is als er bij personeelsadvertenties duidelijk staat aangegeven dat de voorkeur uitgaat naar een vrouw of een allochtoon oid.

positief wel... iemand die zo leeft , mag je idd wel wijzen op de gevaren die deze persoon loopt..

Iemand dik noemen is geen discriminatie. Het is pas discriminatie als hij iets niet mag omdat hij dik is. Toegevoegd na 1 minuut: Je zou het wel "opbouwende kritiek" kunnen noemen.

Wat jij schets is geen discriminatie pas als je die persoon voordeel geeft uit zijn overgewicht zou dat positieve discriminatie zijn. Aan positieve discriminatie hangt altijd een keerzijde dat is dat andere negatief gediscrimineerd worden. Hoe je het ook wend of keert in wat voor vorm en wat het uitgangspunt ook is.

Positieve discriminatie bestaat, maar dat is niet het voorbeeld dat jij noemde. Positieve discriminitie is iemand beoordelen op uiterlijke kenmerken, geloof e.d. op een positieve manier. Vanmorgen liep ik in een overwegend zwarte wijk richting mijn werk. Ik (blank overigens) zag er redelijk netjes uit met en jasje. Ik werd door een postbode aangesproken (donkere man overigens) en wilde iets vragen over de post van een advocatenkantoor omdat het kantoor nog niet open was. Hij ging er door mijn uiterlijk dus vanuit dat ik bij een advocatenkantoor werk, terwijl dit helemaal niet het geval was.

iemand van 55 jaar of ouder een 55+ regeling geven is volgens de wet ook een positieve leeftijdsdiscriminatie

Er bestaat geen positieve discriminatie....want als voor de 1 positief gediscrimineerd wordt....in het kort: Hij/zij wordt voorgetrokken....dan zijn anderen even automatisch achtergesteld dus negatief gediscrimineerd. Uit het woordenboek: Discriminatie = onderscheid maken. We doen niet anders de hele dag.... Voorbeeld ter verduidelijking: Als ik groen mooier vind dan blauw discrimineer ik de kleuren... groen positief en blauw negatief....(ik neem kleuren om elke andere associatie te vermijden) Toegevoegd na 1 minuut: Derhalve : Elke discriminatie is zowel positief (voor de één) als negatief (voor de ander) en wel tegelijkertijd.

Dat heeft niets met positieve discriminatie te maken. Als hij aangenomen zou worden bij een werkgever die alleen slanke mensen in zijn bedrijf wil wel. Jij doet meer aan bewustwording van die persoon, maar of hij dat nou zo leuk vindt..

De term positieve discriminatie wordt gebruikt voor het voorrang geven van mensen uit groepen die minder kansen hebben, zoals wanneer bepaalde mensen meer kans maken op een baan, vanwege de lagere kans die iemand uit die groep normaal maakt. Als de voorkeur wordt gegeven aan vrouwen, betekent dat overigens niet automatisch positieve discriminatie. Als ze de voorkeur geven aan een vrouw, omdat ze gewoon liever met een vrouw werken, is het vanuit een andere motivatie en voor zover ik weet geen positieve discriminatie. Je zou zelfs kunnen zeggen dat de voorkeurspositie geven aan een man een geval van positieve discriminatie is, als het gaat om een baan als kleuterleider, omdat vrouwen daar normaal makkelijker binnenkomen. Maar of je dat officieel positieve discriminatie kan noemen, weet ik niet. Wat jouw voorbeeld betreft: Een gesprek aangaan met iemand en aangeven dat je je zorgen maakt, omdat diegene overgewicht heeft en daar niks aan lijkt te proberen te veranderen, kan zinvol zijn. Soms moet iemand wakker geschud worden. Maar de meeste mensen weten dit wel van zichzelf. En het is enorm irritant als iedereen telkens commentaar levert, terwijl je het al lang weet. Dat kan soms zelfs eerder ontmoedigend werken dan motiverend. Het niet met die persoon bespreken, maar tegen anderen deze persoon dik noemen, is niet erg aardig. Of het veel helpt, weet ik ook niet. In sommige gevallen zal diegene zich misschien zo vervelend en buitengesloten voelen, dat hij er iets aan gaat doen, maar of het dan oke is om die persoon zo ongelukkig te maken? Het is niet voor iedereen makkelijk om iets aan gewichtproblemen te doen. Zeker met overgewicht kan sporten pijnlijk zijn, en weinig eten heel erg moeilijk... Ga er niet automatisch vanuit dat diegene met de bus gaat en veel eet en daarom dus er niks aan wíl doen, dat geldt niet voor alle mensen. Vraag liever of diegene sámen met jou wil sporten, of samen wil oefenen met gezond eten, daar help je meer mee. Overigens is iemand dik noemen niet per se discriminatie. Als je mensen omschrijft, is dik ook gewoon een van de kernmerken die je kan gebruiken om te zorgen dat de ander begrijpt wie jij bedoelt. Als je het gebruikt als scheldwoord, is het anders. Pas als je diegene anders behandelt vanwege zijn/haar overgewicht, is het discriminatie, als je alleen dik noemt is het nog geen discriminatie. Neemt niet weg dat het niet heel erg pijnlijk en vervelend kan zijn, dus vraag jezelf af of je dat diegene wilt aandoen.

Als je iemand tegenkomt en je vindt die persoon leuk, leuker dan anderen, dan is er sprake van positieve discriminatie. Discriminatie is het maken van onderscheid. Dat is alleen negatief als je het op onterechte gronden doet en/of als het op niet ter zake doende criteria gebeurt. Toegevoegd na 2 minuten: Iemand dik noemen is geen discriminatie, dat discrimineren heb je al gedaan toen je vaststelde dat de persoon (veel) dikker was dan de meeste anderen. Iemand dik noemen zonder dat daar iets anders mee bereikt wordt dan dat de aangesprokenen zich kloterig voelt, is hufterig. Bot.

Nee, dat bestaat niet. Discriminatie is voor de discriminerende partij altijd positief en voor de gediscrimineerde partij altijd negatief. Hoe je het ook wend of keert. Ik denk dat in jou stelling het woord discriminatie ook verkeerd is gebruikt. Discriminatie is iemand van iets (feestje, baan, openbaar vervoer etc) uitsluiten op basis van ras, geloof, uiterlijk etc. Als die persoon bijvoorbeeld niet in het zwembad mag omdat hij dik is, is discriminatie. Of hij nu een dna afwijking heeft, obesitas, kapotte schildklier of zich doelbewust heeft volgevreten doet er niet toe. Iemand dik noemen zoals je het hier stelt is geen discriminatie, maar het constateren van een feit. Als jij hem geen zak chips wil verkopen omdat hij dik is en het beter voor hem is dat hij geen chips koopt en eet, dan is het discriminatie, immers hij heeft het recht om dat zelf te bepalen en jij hebt geen recht om dat voor hem te bepalen. Ergo: je ontzegt hem toegang tot het kopen en nuttigen van een zak chips omdat hij dik is. Een dunne mag het dus wel kopen.

dat is dan negatieve discriminatie maar wel goed bedoelt.

Positieve discriminatie bestaat zeker! Bijvoorbeeld als 2 vrouwen een hogere functie willen op hun werk; vrouw nummer 1 een oudere minder mooie vrouw die al 5 jaar hard zit te werken om de functie, of vrouw nummer 2 een blondje dat wel 20 jaar jonger is dan vrouw nummer 1 en een stuk minder hard werkt,,, maar dan tog uiteindelijk de funtie krijgt. Gewoon omdat ze slijmt bij de baas. Dat is positieve discriminatie!

Discriminatie is letterlijk onderscheid maken. Meestal is dat geen probleem behalve als het voorkomt in het openbare leven. Je mag mannen de toegang weigeren tot je huis, maar ze niet weigeren bij een sollicitatie, alleen omdat ze een man zijn. Positieve discriminatie is als je een groep die altijd of vaak gedsicmrineerd wordt (b.v. Marokkanen) voor gaat trekken bij b.v. een sollicatie.

Discriminatie is nooit positief.

Crimineren is: 1) Beschuldigen 2) Vals aanklagen Discrimineren is: 1) Achterstellen 2) Onderscheid maken 3) Onderscheiden Vreemd! Dus als je crimineert (positief) dan beschuldig je alsnog.... Met andere woorden: discriminatie is nooit positief.

Bronnen:
http://www.encyclo.nl/begrip/

Discriminatie is niet alleen maar onderscheid maken: dis·cri·mi·na·tie de; v het maken van ongeoorloofd onderscheid Positief bestaat dus niet, want het is ongeoorloofd. En dat heet volgens mij gewoon complimenteren?

Ja Positieve discriminatie bestaat het houd in dat je opzettelijk bepaalde bevolkingsgroepen bevoordeelt wanneer er sprake is van gelijke geschiktheid. Dit is voornamelijk bij bedrijven ze werven mensen waar er een minderheid van is om zo de personeelsdiversiteit te vermeerderen. Dit is goed zodat men andere visies kan bekijken van die bevolkingsgroep bij een probleem...

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100